QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má první bezbariérové gymnázium - FOTKY

21.02.2017 9:19

Gymnázium Františka Křižíka se stalo prvním bezbariérovým gymnáziem v Plzni díky přístavbě výtahu, plošiny a také sociálního zázemí. Na vybudování přispěly dotace.

P1020339
P1020339P1020142P1020337

O výstavbě výtahu a dalších úpravách, které by přeměnily školní areál v Sokolovské ulici na bezbariérový, se uvažovalo už několik let. V loňském roce se pak projekt podařilo dotáhnout až k realizaci. Město žádalo na úpravy o dotace z ministerstva školství.

Z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky Plzeň získala téměř 1,18 milionu korun, celkové náklady projektu byly odhadnuté na zhruba 2,36 milionu korun.

Projekt se podařilo zrealizovat v termínu, který byl předem stanovený a studenti tak mohou novinky využívat už od poloviny února. V budově kromě gymnázia sídlí i základní škola a umělecká škola. "Žák s tělesným postižením tak může absolvovat studium od základní školy po maturitu v jedné budově. Gymnázium Františka Křižíka, které v budově sídlí, je tak prvním bezbariérovým gymnáziem v Plzni," říká zástupce ředitele gymnázia Jan Hosnedl.

Úpravy zahrnovaly bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna 4 podlaží a úpravu WC na bezbariérová.

"Gymnázium se integraci studentů s handicapem věnuje dlouhodobě, jako jediná škola v regionu se hlásí k projektu Ligy lidských práv Férová škola. Školu již absolvovali studenti s poruchami sluchu, studenti se zbytky zraku, či s tělesným postižením menšího rozsahu," dodává Jan Hosnedl.

Gymnázium Františka Křižíka připravilo projektovou dokumentaci a zorganizovalo celý projekt: polovinu finančních prostředků financovalo Ministerstvo školství z Programu mobility Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, druhou polovinu vlastník budovy – statutární město Plzeň. Projekt vznikal v součinnosti a s velkou podporou Krajské rady Plzeňského kraje, Národní rady zdravotně postižených, společností NIPI Bezbariérové prostředí o.p.s. a zejména ve spolupráci se statutárním městem Plzeň.

"Pozitivní je, že bezbariérové úpravy se začnou využívat okamžitě. V primě Gymnázia Františka Křižíka je student na vozíku. On i jeho rodiče už netrpělivě očekávali zprovoznění výtahu," dodává zástupce ředitele školy.

FOTO: GFK

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24