QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň nemusí platit dvě miliardy! Soud se společností Amádeus vyhrála

04.05.2016 11:25     04.05.2016 11:43

Město Plzeň obstálo v soudním sporu se společností Amádues kvůli ušlým ziskům ze zmařeného projektu. Společnost chtěla po městu zaplatit skoro dvě miliardy.

DSC01948

Soudní tahanice kvůli zmařenému projektu Corso v Plzni jsou nejspíš na nějakou dobu u konce. Soud v Plzni ve středu potvrdil, že město nemusí společnosti Amádues platit bezmála dvě miliardy za neuskutečněný projekt a ušlý zisk. Stavbu odmítli Plzeňané v referendu před třemi roky.

Multifunkční komplex Corso chtěla na místě po bývalém kulturním domě Inwest postavit společnost Amádeus. Odpůrci stavby to ale před několika lety dotáhli až k referendu, ve kterém se pak Plzeňané vyjádřili proti stavbě. Od té doby se nicméně tahanice kolem celé záležitosti množily a množily.

Kauza nakonec skončila u soudu, kdy chtěla společnost Amádeus po městě zaplatit přesně 1,853 miliardy korun za zmařený projekt a ušlý zisk. Soud se táhl několik měsíců. Ve středu potvrdil městský soud, že Plzeň platit nemusí. 

Vedení města ještě před samotným vypuknutím soudní pře i v jejím průběhu stálo pevně za tím, že se ničeho nedopustilo a postupovalo přesně, jak mu to ukládá zákon. "Jde pro nás o jedno z nejdůležitějších soudních rozhodnutí vůbec. Pokud bychom na základě podané žaloby byli povinni uhradit žalovanou částku 1,8 miliardy korun, mělo by to zásadní dopad do života občanů. Dnešní verdikt soudce Okresního soudu Plzeň-město proto vnímáme jako velký úspěch. Současně je ale z naší strany na místě ještě jistá opatrnost, neboť si uvědomujeme, že rozhodnutí není pravomocné, a proto se tedy nemusí jednat o rozhodnutí konečné,“ reagoval na rozhodnutí soudu primátor Martin Zrzavecký. 

Společnost Amádeus po verdiktu zatím vyčkává. "Pokud jde o samotný prvoinstanční výrok soudu, počká Amádeus Real na jeho analýzu a doporučení svých právníků," stojí v oficiálním vyjádření společnosti.

Společnost Amádeus přišla na konci roku s "novým" projektem na stavbu, město se k záležitosti postavilo odtažitě...

V prosinci loňského roku přišla společnost Amádues s myšlenkou oživení stavby komplexu. Společnost požádala město Plzeň o zahájení nového schvalovacího řízení na projekt multifunkčního centra Corso na Americké třídě s tím, že v projektu došlo k podstatným změnám.

Vedení města se ale k záměru příliš vstřícně nepostavilo. "Dokument jsem si nechal vytáhnout a musím přiznat, že z toho dokumentu vůbec nevyplývá, že by připravovali nový projekt nebo zmenšený projekt, nebo který by plnil multifunkci. I na těch deskách k územnímu řízení je napsáno, že je to z roku 2013. Jedná se nejspíš o projekt, který v šuplíku někde ležel léta a je to ten, který nevyužívá městské pozemky, které měly být původně zasaženy," řekl tehdy k záležitosti primátor Martin Zrzavecký.

Podle města nový projekt nebyl ani příliš zmenšený. Zasažené pozemky města v původním projektu byly v řádech stovek. Z celkové rozlohy 24 tisíc metrů čtverečních by tak prý příliš neubylo.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24