Plzeňské náměstí už má vánoční strom! Na zdobení si ještě počká - FOTKY

13.11.2018 13:34

Vánočním stromem Plzně je v letošním roce douglaska, která rostla na soukromém pozemku na Slovanech. Instalace proběhla v noci na úterý, zdobení teprve přijde...

foto-qap-cz (4)

V noci z pondělí na úterý ozdobil náměstí Republiky v Plzni letošní vánoční strom. Z ulice Ke Starým valům, kde vyrůstal, ho dělníci SVSMP transportovali a s těžkou technikou pak nainstalovali. Rozzáří se o první adventní neděli 2. prosince.

Strom měří po zkrácení zhruba čtrnáct metrů. V loňském roce byl vánočním stromem smrk, který pocházel z pozemků města. V letošním roce ho naopak věnoval soukromý majitel.

Výběr stromu ovšem není žádná snadná záležitost. Bezpečnost je totiž prioritou. "Vybírání vhodného vánočního stromu je složitá záležitost. Strom by měl být optimálně vysoký 13 až 14 metrů, nejvýše pak 15 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba, proto při výběru stromu asistují i odborníci, kteří mají výzdobu na starosti. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen,“ říká Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Samotné zdobení začne 26. listopadu a na slavnostní rozsvícení dojde 2. prosince. Jako tradičně nebude chybět doprovodný program. Podrobnosti se dočtete v článku zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24