QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský Orfeus odtajnil letošní "hvězdy" - MÁME FOTKY

27.01.2016 14:46

Hudební ceny Plzeňský Orfeus sice ještě nejsou předány, nicméně odtajnění se už dočkali letošní laureáti za rok 2015. Kdo si v únoru převezme prestižní ceny?

FOTO_QAP_CZ (9)
FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)

Letošní ročník Plzeňského Orfea byl rekordní. Volba nakonec padla na dvě mladé dámy z plzeňské konzervatoře, o kterých podle všeho hudební svět ještě uslyší. V kategorii Plzeňský Orfeus junior uspěli nadaná teprve 10letá flétnistka a o tři roky starší klavírista.

Ceny Plzeňský Orfeus se budou předávat v polovině února na plese Nadace 700 let města Plzně. S předstihem ale nadace představila umělce, na které letos padla volba. A bylo to těžké. "Bylo to hodně nabité. Je vidět, že cena má svoji prestiž, že je o ni velký zájem. Plzeňský Orfeus od 15 let měla rekordní nominaci, celkem osm. Už samotná ta nominace znamená velkou prestiž, znamená to, že ten dotyčný dosáhl velkých úspěchů. Rekordní účast ale znamená i to, že hudební podhoubí a úroveň je tady velké," říká Alena Kozáková, nastupující ředitelka nadace.

Laureátkami Plzeňský Orfeus 2015 se staly klarinetistka Alžběta Baldová a flétnistka Eliška Bošková z plzeňské konzervatoře. V kategorii junior se ze zisku mohou radovat 10letá Zuzana Růžičková ze ZUŠ Bedřicha Smetany a Jindřich Rosendorf ze ZUŠ Chválenická.

Mladí umělci budou mít šanci vystoupit s Plzeňskou filhamornií...

Krom cen budou mít vybraní umělci také možnost zahrát si s Plzeňskou filharmonií na květnovém koncertě v Měšťanské besedě. I když hudba je vynesla až k prestižním "Orfeům", i tak si všichni najdou čas na další záliby. Také to svědčí o jejich mimořádném nadání. "Dělám celkem hodně věcí. Jsem v záchranářském kroužku první pomoci při lékařské fakultě v Plzni, to mě hodně baví. Ze sportů dělám tenis a házenou, což je zajímavá kombinace ke klavíru. Šest let už navíc dělám němčinu. Nevím, jestli se dá říct, že je to přímo záliba, ale chodím na velmi dobré gymnázium na Mikulášském náměstí. Máme úžasnou třídní a baví mě, že je to těžké. V podstatě je radost se učit. Zabírá to všechno hodně času, ale mě to baví. Máma říkala, abych dělal jen to, co mě baví a mě baví tohle všechno," říká čerstvý laureát ceny Jindřich Rosendorf.

Nejen hudba ale i sport je velkým koníčkem pro další z oceněných, kterou je 10letá Zuzana Růžičková. K zobcové flétně se přitom dostala tak nějak náhodou. "Moje starší sestra hrála na flétnu, přestalo jí to ale bavit a ve třídě se uvolnilo místo, tak jsem to zkusila. Docela mě to začalo bavit a hraji už šestým rokem. Snažím se co nejvíc trénovat," popisuje Zuzana Růžičková.

U starších laureátek už je to s časem spíš "na štíru". Hudba se stala jejich vysněným povoláním a není tak tajemstvím, že jedním ze snů by bylo hrát především v zahraničních známých hudebních tělesech. "Ještě nedávno jsme se hodně zabývala tancem. Navštěvovala jsem kroužek country tance, pak se k tomu připojil i square dance a step. Hrozně jsem si to užívala, z časových důvodů jsem s tím ale musela skončit. Teď v zimě se ale hodně věnuji zimním sportům, baví mě lyžování a jsem i instruktorka v lyžařské škole, kde učím malé děti. To je fajn," sympatická přiznává Alžběta Baldová.

"Já tedy musím říct, že moc nestíhám kromě hudby dělat neco jiného. Mám záliby asi jako každý, ráda čtu, podívám se na nějaký dobrý film, ráda plavu i lyžuji. Věnovat se hudbě ale zabere hodně času, nejen to hraní, ale jde i o poslouchání a další nástroje," dodává Eliška Bošková.

Ples Nadace 700 let města Plzně proběhne v Měšťanské besedě 12. února.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24