QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pohled do misí. V Plzni se představují Lékaři bez hranic - FOTKY

21.10.2018 7:45

Interaktivní výstava Lékařů bez hranic nabízí možnost nahlédnout do misí. Nyní je v Plzni na náměstí Republiky, a to od pátku 19. října. Zajít sem můžete do 22. října.

DSC_2923
DSC_2921DSC_2923DSC_2927DSC_2931DSC_2933

Jak vypadá pomoc během přírodní katastrofy? Co se děje při epidemii eboly? Jak chutná terapeutická pasta k léčbě dětské podvýživy? Co kreslí děti v uprchlických táborech či ve válce? Na tyto a mnohé další otázky poskytuje odpovědi putovní výstava nazvaná Lékaři bez hranic zblízka. Výstava postupně putuje po Čechách.

Lékaři bez hranic mají dvě poslání. Jedním je poskytování zdravotní péče tam, kde je nedostupná. Tím druhým je přinášet o tom svědectví. A právě názorně přiblížit práci organizace, ale i krizové situace či podmínky, v nichž žijí miliony lidí, se snaží interaktivní výstava „Lékaři bez hranic zblízka“.

Expozice tvoří dva stany, které používají Lékaři bez hranic na některých misích.

"Návštěvníci si je budou moci procházet a průvodci jim přiblíží, jak vypadá intervence v případě přírodních katastrof, boj s epidemiemi (s krvácivou horečkou ebola), psychosociální pomoc lidem prchajícím z domovů kvůli válkám, nepokojům, přírodním katastrofám, extrémní chudobě, nebo jak se léčí podvýživa. Pro lepší názornost mohou zájemci ochutnat terapeutickou pastu k léčbě dětské podvýživy, vyzkoušet si triáž, masáž srdce, nebo díky brýlím na virtuální realitu nahlédnout například do uprchlického tábora Domíz v Iráku," informují pořadatelé.

Součástí výstavy je expozice obrazů ilustrátorky Toy_Box, na nichž jsou vyobrazeny opomíjené nemoci (například kala azar či Chagasova choroba) coby démoni. Tyto choroby společně s dalšími ovlivňují či přímo ohrožují životy půldruhé miliardy lidí. Svět na ně přesto skoro zapomněl a neexistují na ně účinné a dostupné léky. Lékaři bez hranic proto s Toy_Box upozorňují na problém opomíjených nemocí, pro lepší názornost tak činí optikou pěti z nich.

Výstava „Lékaři bez hranic zblízka“ na podzim zavítala do osmi měst Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Plzeň je spolední zastávkou.

Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují odbornou zdravotnickou pomoc ve více než 70 zemích světa, a to tam, kde se jí nedostává.

Působí v oblastech postižených ozbrojenými konflikty, epidemiemi či přírodními katastrofami a poskytují pomoc lidem, kteří jsou z různých důvodů vyloučeni ze systému zdravotní péče. Lékaři bez hranic přinášejí také svědectví o situaci lidí v nouzi a příčinách krizí. Lékaře bez hranic lze podpořit ve veřejné sbírce, číslo účtu: 111 333/2700.

Foto: Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24