Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Západočeská univerzita v Plzni má tři nové profesory

21.12.2021 12:12

Západočeská univerzita v Plzni má tři nové profesory. Nejvyšší vědecko-pedagogické hodnosti dosáhli Aleš Hamáček, Radek Škoda a Pavel Trnka. Všichni působí na Fakultě elektrotechnické ZČU.

noví profesoři ZČU_foto ZČU

Mezi 80 novými profesorkami a profesory, které ve středu 15. prosince jmenoval prezident Miloš Zeman, má Západočeská univerzita v Plzni tři zástupce.

Aleš Hamáček byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU pro obor Elektronika.

Aleš Hamáček absolvoval v roce 1989 Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni, obor Technická kybernetika. Doktorské studium ukončil v roce 2000 v oboru Elektronika. V roce 2008 byl na ZČU jmenován docentem v oboru Elektronika. V současné době je vedoucím katedry materiálů a technologií FEL.

V pedagogické oblasti je Aleš Hamáček garantem dvanácti předmětů Bc. a Mgr. studia. Je autorem a spoluautorem více než 100 odborných prací publikovaných ve vědeckých časopisech a sbornících konferencí evidovaných pod Web of Science. Je spoluautorem tří mezinárodních a patnácti národních patentů. Byl řešitelem či spoluřešitelem tří mezinárodních a více než třiceti národních výzkumných projektů.

Radek Škoda byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU, a to pro obor Elektroenergetika.

Radek Škoda působí na ZČU od roku 2010. Jeho pedagogické a výzkumné aktivity jsou spojeny s Fakultou elektrotechnickou, kde vede skupinu zaměřující se na jadernou energetiku. Vyučoval či dlouhodobě pobýval na univerzitách v Texasu, Massachusetts, v Jihoafrické republice či v Petrohradu. Je autorem více než 40 odborných prací publikovaných ve vědeckých časopisech, knihách a sbornících konferencí. Je spoluautorem mnoha užitných vzorů a patentů; z toho jednoho evropského a jednoho amerického.

Pavel Trnka byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU pro obor Elektrotechnika.

Pavel Trnka vystudoval obor Průmyslová elektronika na ZČU, kde také v roce 2005 získal doktorát v oboru Elektrotechnika, přičemž se podílel na výzkumu životnosti elektroizolačních systémů. Po studiu působil jako postdoktorský pracovník a manažer vysokonapěťové laboratoře na Mississippi State University v USA. Na ZČU působí od roku 2005.

Pobýval na řadě zahraničních pracovišť v USA, Německu, Rakousku nebo Číně. Vedl, vede a je členem týmu řady výzkumných národních i mezinárodních projektů. Je autorem více než 200 publikací, z toho několika knih, užitných a průmyslových vzorů, patentů, článků v časopisech a ve sbornících konferencí. Je členem redakčních rad několika časopisů, hostujícím editorem časopisu Polymers.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT