Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Zvýšení platů lékařů nic neřeší. Zdravotnictví potřebuje reformu, říká MUDr. Čeněk Born

07.02.2011 7:42

QAP navštívil uznávaného a velmi zkušeného lékaře, gynekologa MUDr. Čeňka Borna,CSc., který je od 1.10.1992 prvním soukromým specialistou-gynekologem v Plzni. Oslovili jsme ho s tím, že čtenáře zajímá srovnání života soukromého lékaře a těch stávkujících ve státních nemocnicích. Jak se dívá lékař a manažer v jedné osobě na akci lékařů Děkujeme, odcházíme?

MUDr. Born2

Jak se dívá na akci lékařů Děkujeme, odcházíme zkušený lékař - gynekolog, který je od 1. 10. 1992 soukromým lékařem, MUDr. Čeněk Born, CSc. se vydal zjistit QAP.

Jednoznačně je velmi důležité zdůraznit, že nelze srovnávat lékaře ve státní nemocnici s tím, který má soukromou praxi. Je to asi takové, jako byste srovnali zaměstnance v továrně s tím, který si založil vlastní firmu.

Podle doktora Borna je důležité rozlišovat pojem nebo spíš pojmy obrat a výdělek, které jsou u státních zaměstnanců často zaměňovány a tak pak dochází k mýlce, že obrat soukromé ordinace je jejím výdělkem. "Soukromá ordinace není tak jednoduchá, jak vypadá. A hlavně to není jen prostředek na výdělek, ale pro nás je to i objekt investování. My nakupujeme vybavení za evropské ceny a moderní vybavení je pro nás nutností a obživou. A když chceme být tzv. up today, musíme přístroje obnovovat a chovat se tak vlastně neekonomicky. Čili nakupovat nové přístrojové vybavení dřív než se ty staré zaplatí," vysvětluje Čeněk Born. "Platím si také energie, nájem, zaměstnance jako porodní asistentky, lékaře na zástup v době nemoci či dovolené, účetní, uklízečku, pojištění všeho a etc, které státní lékaři ze svého výdělku neplatí," dodává. "A tady se dostáváme právě k tomu, že je-li naše práce podhodnocená tak, jak je, nemůžeme se reálně dostat na ty platy včetně přesčasů, které mají ve státních zařízeních," konstatoval dále lékař s tím, že ale jsou jistě mnozí soukromní lékaři, kteří mají větší obrat a následně zisk než jiní. "To ovšem neznamená, že si více vydělají nezaslouženě. Příjem mají větší, protože se starají o více pacientů, poskytují širší portfolio odborných služeb nebo získali finance i z jiné činnosti," vysvětluje Born. A jejich práce nekončí s koncem ordinačních hodin. "Přesčasové hodiny jsou samozřejmou součástí našeho života."

Jak se tedy soukromý lékař - manažer dívá na akci lékařů Děkujeme, odcházíme?

"Je zcela jasné, že důležitá je zdravotnická reforma. A ta by měla řešit vše, co zdravotnictví bolí. Tedy nejen to, co dává, ale také co potřebuje. A tam patří právě nejen platy lékařů a ostatních zdravotnických pracovníků" myslí si Born.

Podle něj je stávka legitimní a je v právu odborů ji vést. "Ale takováto akce řeší jen jeden problém, tím jsou platy. A navíc lékařské odbory si ji připravily bez toho aniž by to konzultovaly s ambulantními lékaři a ambulantními specialisty," konstatoval ještě a dodal: "My se proto na to díváme vlastně jako veřejnost a sledujeme, co se bude dít. A obáváme se, aby nedošlo k ohrožení zdraví jednotlivců."

Nejsme proti

"Na jedné straně nejsme proti požadavku nemocničních lékařů být lépe placeni, protože jejich práce je, tak jako naše, podhodnocená," konstatoval Born s tím, že přeje nemocničním lékařům, aby jim vše dobře dopadlo, dostali přidáno a nepřišli o místo. "Ale na druhou stranu se to netýká problematiky ambulantních specialistů . A neřeší to problémy ani nemocnic ani zdravotních sester. Je třeba zdravotní reforma a ne jen zvýšení platů." Podle něj je také možné, že se s redukcí lůžek zjistí, že nakonec není třeba tolik lékařů.

Držíme palce našemu zdravotnictví a také nám všem, pacientům i lékařům!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství