Convoy of Liberty je zpět! V koloně pojede přes dvě stě vozidel

01.05.2017 18:36

Convoy of Liberty se po pauze opět vrací na Slavnosti svobody. Ty vypuknou v Plzni už v tomto týdnu. Organizátoři zveřejnili podrobnosti. Na náměstí dorazí jen část konvoje.

DSC05633

Slavnosti svobody vypuknou v Plzni už 5. května. Letos po pauze přinesou i tradiční a velmi oblíbený Convoy of Liberty, na který do Plzně přijíždí tisíce návštěvníků i ze širokého okolí. Organizátorem je v letošním roce město. To teď potvrdilo, že v koloně lidé uvidí přes 200 kusů vojenské historické techniky.

"Přes 200 kusů vojenských historických vozidel a techniky vyrobené do roku 1945 v USA, Kanadě a Velké Británii, ale i některá vozidla reprezentující Československou samostatnou obrněnou brigádu nebo současnou americkou armádu projedou v Plzni v koloně Convoy of Liberty," potvrdilo město.

Konvoj vyjede 7. května v 11 hodin ze Sukovy ulice po trase Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova ulice, veteráni s prvními 60 vozidly konvoje budou pokračovat na náměstí Republiky přes sady 5. května, kde budou k vidění do 14 hodin.

V čele konvoje se objeví tanky Sherman, Jackson a Stuart, obrněné průzkumné šestikolky M8 Greyhound, vozy Dodge nebo samohybná houfnice Sexton, která se v Plzni představí poprvé.

Do konvoje se opět tradičně zapojí i američtí a belgičtí veteráni, kteří budou i během letošních slavností nejvýznamnějšími hosty západočeské metropole. "Součástí kolony bude 15 vozů reprezentujících Československou samostatnou obrněnou brigádu, mezi nimi Ford Canada, Bedford, Fordson a Austin Tilly. Současná americká armáda se představí dvěma průzkumnými vozidly Stryker," lákají organizátoři.

Nad Plzní v průběhu konvoje zaburácí také letouny Armády České republiky. Průlet gripenů je naplánovaný na 11:30. Technika bude k vidění i mimo samotný konvoj, a sice v parku za OC Plzeň Plaza a v Proluce, kde se budou po celou dobu slavností prezentovat kluby vojenské historie.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT