Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Reklamy na úvěr bývají neetické, někdy dokonce v rozporu se zákonem

06.12.2012 13:34

V předvánočním čase se na lidi hrnou reklamy na extra výhodné půjčky ze všech stran. Reklama ovšem často sděluje neúplné či dokonce klamavé informace, což je nezákonné. Využití úvěru bychom si měli velmi pečlivě rozmýšlet.

dtest

I přes neustále vzrůstající dluhy českých domácností nepovolují poskytovatelé úvěru ve svém nátlaku na občany a lákají je vždy na „mimořádně výhodné“ půjčky. Leckdo se pak nechá zlákat a úvěr si vezme i na něco, co ve skutečnosti vůbec nepotřebuje. Často se také stává, že rodina splácí půjčky i dávno poté, co zakoupenou věc využila.

Reklama s neúplnými nebo dokonce klamavými informacemi je pro současné reklamy velkým kamenem úrazu. „Pokud reklama na spotřebitelský úvěr obsahuje jakýkoliv údaj o nákladech, musí být její součástí i jasný, zřetelný a výstižný příklad, zahrnující zákonem stanovené informace,“ vysvětluje právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička.

„Tam, kam právní úprava nedosáhne, by měla automaticky nastoupit profesní etika a společenská odpovědnost firem. Přesto reklama nabádá ke všemu jinému, jen ne k rozumnému užívání úvěrů,“ konstatuje neblahý stav etičnosti reklam Borovička.

Při využití úvěrových služeb proto nedejte na prvoplánově zářivou reklamu a pečlivě si zjišťujte všechny možné potřebné informace. Pokud to není opravdu nutné, tak si úvěr raději vůbec neberte.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT