QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Poslední premiérou DJKT v sezóně bude Sluha dvou pánů - FOTKY

26.05.2017 10:51

Legendární hra "Sluha dvou pánů" míří na Novou scénu v Plzni. Zkoušky na poslední premiéru aktuální sezóny běží naplno. Podívejte se na fotky, nebudete se nudit!

Poslední premiérou stávající sezony v Divadle J. K. Tyla bude je Sluha dvou pánů, inscenaci slavné Goldoniho komedie spatří diváci Na Nové scéně poprvé 24. června.  

Hybatelem děje je vychytralý sluha Truffaldino, který přesvědčí sám sebe, že je schopný sloužit dvěma pánům současně. Vstupuje ale do vypjaté situace proměn, kdy se milenci hledají a míjejí, totožnost se skrývá i odkrývá, svatby se připravují a vzápětí ruší. Láska a přátelství jsou podrobovány zkouškám. Zmatky a nedorozumění se vrší a zauzlují s vydatným přispěním právě Truffaldina, který se situace snaží řešit, ale přitom si nezapomíná přihřívat svoji soukromou polívčičku.

Role vykutáleného sluhy bude hereckou příležitostí pro nového člena souboru Jaroslava Matějku, který svým neskutečným hereckým nasazením zaujal už v komediální roli řemeslníka Klubka ve Snu noci svatojánské a vynikající je i jako major Mecalf v Pasti na myši.  

Goldoniho komedii považuje režisérka Natália Deáková za nestárnoucí: „Jejich postavy jsou vystavěny na základě typů komedie dell´arte a ty jsou v jistém smyslu archetypy – tedy postavy věčné, postavy, které tady byly, jsou a budou. Jsou to lidé, které potkáváme v práci, na ulici, v hospodě.“

Děj komedie zasadili tvůrci do "mafiánského" Milána 80. let...

A možná právě proto, že nějakého Truffaldina nebo Pantalona můžeme potkat v každé době kdekoliv na světě, posouvají tvůrci děj do Milána 80. let. „Každá komedie by měla mít zásadní téma, z něhož si utahuje, a pro nás jsou v Sluhovi tímto tématem peníze a profit – a nemusí být jen finanční. Je to něco za něco – dceru za věno, službu za službu, zkrátka takové to klasické ‚nic ti nedám zadarmo‘, a protože pro nás kšeftaření souvisí hlavně s dobou 80. let, rozhodli jsme se inscenaci přesně do této dekády, do doby velkých mafiánů a malých lstivých podvodníčků, umístit. Goldoniho výrazné charaktery, vycházející z komedie dell´arte, ale zůstanou stejné,“ vysvětluje a dodává: „Milán je rušné město, kam se jezdí především nakupovat, utrácet peníze. A taky bavit se, užívat si.“

Inscenační záměr se samozřejmě promítne i do kostýmů vytvořených výtvarnicí Janou Smetanovou a hudby Jakuba Kudláče. Na své si tedy přijdou nejen vyznavači dobrých komedií, ale i milovníci italské módy a dobových hitů.

FOTO: DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24