Pro památník Díky, Ameriko! se bude hledat nový zhotovitel

22.06.2017 11:28

Výběrové řízení na dodavatele nového pomníku Díky, Ameriko! je zrušené. Nepodařilo se totiž najít vhodný kámen. Město tak vypíše novou soutěž. Projekt se ovšem prodlouží.

památníkfotonavrhovanystav

Výběrové řízení na dodavatele nového pomníku Díky, Ameriko! vypsalo město letos na jaře. Nakonec se do něj přihlásily dvě firmy. Ani jedna ale nebyla schopná dodat vhodný materiál. Město tak bude hledat nového zhotovitele.

"Výběrové řízení jsme zrušili, teď čekáme na to, zda se proti tomu rozhodnutí někdo odvolá. To je ta patnáctidenní lhůta. Poté vypíšeme znovu zakázku a upravíme technické podmínky tak, abychom dostali více nabídek, které je dokáží splnit," komentoval pauzu v projektu náměstek primátora Pavel Šindelář na čtvrtečním zastupitelstvu města.

Původně se měl památník instalovat během letních prázdnin. Teď se ale termín stoprocentně posune. Hotový by měl být na jaře.

Žulové pylony věnované americkým osvoboditelům byly odstraněny 23. dubna 2016. Důvodem byl jejich havarijní stav, v pylonech se totiž objevily praskliny a město tak rozhodlo kvůli bezpečnosti, že památník odstraní a bude nahrazen novým. Na jeho realizaci schválilo zastupitelstvo města 14 milionů korun. Firmy, které se do soutěže přihlásily, nabízely nižší náklady.

Původní památník Díky, Ameriko! vyrostl u křižovatky U Práce v letech 1994 až 1995. Slavnostního odhalení se dočkal při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou.

Vizualizace: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24