QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Projekt tramvajové tratě na Borská pole je blíž k realitě

15.12.2017 14:04

Už na jaře příštího roku by měl být vyhlášený tendr na stavbu tramvajové tratě na Borská pole v Plzni. Město chce na obří investici získat dotace.

IMG_1556

Podání žádoti o dotaci z Operačního programu Doprava – integrované projekty ITI na prodloužení tramvajové tratě na Borská pole schválili zastupitelé. Stavba vyjde na bezmála 560 milion. Dotace by měla představovat zhruba 63 procent celé investice, tedy necelých 376 milionů.

Nové tramvajové propojení má ulevit přetíženým autobusovým spojům. Po vybudování tratě nebudou muset lidé přestupovat při cestách z centra k Západočeské univerzitě v Plzni, odpadne nárazové přetížení autobusů a vytvoří se podmínky pro vybudování chybějícího záchytného parkoviště.

"Na realizaci těchto projektů chceme získat dotace ze dvou zdrojů. Na projekt Prodloužení tramvajové tratě na Borská pole – část Tramvajová trať to bude z Operačního programu Doprava, druhým zdrojem má být Integrovaný regionální operační program, z něhož chceme podporu na část nazvanou Přestupní uzel Plzeň/Kaplířova – Dobřanská,“ uvedl náměstek Pavel Kotas. Celkové náklady na přestupní uzel by měly být zhruba 64 milionů, z toho výše uznatelných nákladů je odhadnuta na 47,8 milionu korun. Maximální výše podpory může činit až 90 procent těchto nákladů, dotace by tedy představovala zhruba 43 milionů korun.

Oblast Borská pole neznamená jen velké přesuny lidí do průmyslových areálů, ale i nákupních center a do areálu univerzity. Kromě autobusů obsluhuje oblast od roku 2011 také linka trolejbusu. Cestující MHD nicméně zažívají velmi často hodně velké návaly ve vozech i na zastávkách. "Největší objem cestujících je na zastávkách poblíž křižovatky ulic Klatovská x Kaplířova x U Borského parku. Přesun cestujících mezi linkami tramvajové, autobusové MHD a autobusové VLD se odehrává převážně přes silnici I/27, která je zatížena osobní automobilovou dopravou," říká mluvčí radnice Eva Barborková.

Podle dopravních průzkumů se denně v době od 5 do 21 hodi přepraví jedním směrem na Boraská pole asi 6300 osob, z nich ve směru z Bor přijíždí 3 900 osob a ve směru z centra 2 400 osob. Dále v trase Bory - Západočeská univerzita přijíždí 1 900 osob. V opačném směru jsou čísla obdobná. Většina cestujících je nucena k dosažení cíle kombinovat několik spojů a dopravních prostředků.

Tendr na stavbu by měl být vypsaný už na jaře roku 2018. Samotná stavba by mohla začít v roce 2019.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24