Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plavání miminek ano či ne? Je bazén vhodný právě pro vaše zlatíčko?

17.06.2010 12:15

V době babyboomu je plavání miminek velmi populární. Víte ale, co přinese vašemu miminku, čeho se vyvarovat a kdy se plavání vyhnout? QAP pro vás zjistil důležitá fakta u zkušené instruktorky.

P1040967
FilípekIMG_5602IMG_5603IMG_5604IMG_5605IMG_5606IMG_5607IMG_5608IMG_5609IMG_5610IMG_5611IMG_5612P1040955P1040967P1040968

Plavání miminek je v současné době velmi populární. Kluby, které poskytují kurzy pro miminka mají ve většině plno. QAP se vydal zjistit, co vlastně miminku pobyt v bazénu dá, kdy je třeba se vodě vyhnout a jestli je ´plavání ´pro vaše zlatíčka vůbec vhodné.

Vydali jsme se do plzeňského bazénu na Borech, kde mají opravdu letitou praxi a o miminkách ve vodě ví hodně. Dostali jsme se na hodinu, kde zrovna ve vodě ´plavaly´dětičky ve věku kolem jednoho roku. Cákání a radostný křik nešlo přeslechnout. Maminky chodily v kroužku a spolu s instruktorkou zpívaly a užívaly si vodu. "Maminky, poplaveme na zádech, pěkně pomalu ať si nenacákáme do očí a zpíváme Had leze z díry, vystrkuje kníry," povzbuzuje usměvavá intruktorka Jana maminky. Ty se připravují a dávají pozor, aby jim prckové nesjeli pod vodu. "Ono není jednoduché udržet miminko ve vodě. Maminka se musí naučit ho nadnášet a zároveň mu držet hlavičku a celkově pomáhat. To není jako si vzít do ruky panenku, ta se vám necuká," řekla QAPu intruktorka Jana Vítovcová.

"Ideální je vzít miminko na plavání už v šesti měsících, to je u nás minimální věk. Děti se přece setkávají s vodou hned na začátku, je to jejich přirozené prostředí u maminky v bříšku. Takže se v žádném případě vody nebojí. Jestli pláčou tak je to například únavou nebo nepříjemným pocitem z cvičení ve vodě. A pokud děťátko na vodu zvyknete od mala, má to i zdravotnická pozitiva," řekla ještě Jana.

Jaká jsou tedy pozitiva plavání miminek?

Ve vodě si vaše miminko odpočine, když totiž ´plave´na hladině a je správně drženo maminkou, relaxuje. Voda, která šplouchá kolem něj mu vlastně poskytuje masáž, která uvolňuje, prokrvuje svaly, pokožku. Cvičení ve vodě posiluje svalstvo. "Cvičíme na nožičky, třeba klasické žabičky, ty jsou dobré na kyčle. Podobné je to u rukou," upřesnila instruktorka Jana. Pobyt ve vodě upravuje například také vadná držení těla, hlavičky. A to tím, že je nuceno se ve vodě nějakým způsobem hýbat a udržovat se nad hladinou, i když ze začátku pomáhá maminka. Také střevní peristaltika se dá lépe do pohybu. Celkově se posiluje oběhový a cévní systém.

Neopomenutelným je i to, že pobyt ve vodě od miminka je dobrou prevencí před utonutím. "Když dítě od malinka chodí do bazénu a pak se mu třeba stane, že někde u vody zakopne a spadne tváří do vody, nepřitopí se. Je totiž naučené, že se nesmí nadechnout, naopak zavře pusu a nepanikaří. U dítěte, které plavat nechodí je jasné, že se lekne a nadechne se pod vodou. A to je pak problém," dodala Jana k prevenci plavání.

Jak se miminko seznámí s vodou?

Na počátku kurzu se miminka nejprve polévají vodou z konviček. Postupně si tak zvykají na to, že mají vodu v obličeji. Pak se pomalu přidává množství vody a nakonec přijde na řadu potápění. Maminky si zvolí heslo, obvyklým bývá ´žbluňk´a děťátko se na heslo naučí nadechnout. Pak se bez problémů potopí. Nezapomeňte na to, že pro ně je voda přirozená. "Pokud se miminku dostane voda do pusinky, sedne si s ním maminka třeba na kraj bazénu a vyčkáme, až se prcek uklidní. Hlavně na děti netlačit a když pláčí, nechat je třeba jen koukat na ostatní a na vodu, polévat je na kraji bazénu," rozhodně radí zkušená Jana.

Kdy by se maminky měly vyvarovat pobytu v bazénu?

Rozhodně vynechte plavání pokud má váš prcek atopický ekzém. Chlór ve vodě hodně vysušuje. Dalším může být problém s močovým měchýřem či ledvinami. V takovém případě miminko může plavat ale nesmí prochladnout. "Tehdy bych rozhodně doporučila jarní kurzy a po plavání rozhodně delší pobyt v šatně a zázemí," upřesnila Jana. Také pokud má dítě sklony k zánětům ucha a má rýmu. Na hodinách se hodně potápí a to je ideální prostředí pro zánět ucha. Dalším problémem jeurčitě astma a alergie na chlór. Ostatní je pak na konzultaci s vaším pediatrem.

Jaká musí být voda v dětském bazénu?

Samozřejmě jsou pro to přísná kritéria. Voda by měla mít mezi 30 a 33 stupni. Kontrola se provádí měřením a to každou hodinu. Měří se jak teplota tak sztav chlóru.

Jaká je taková lekce plavání?

Pro ty nejmenší by doba lekce neměla překročit 20 minut a i to je někdy hodně. Nejdříve zahřátí, cvičení ale pak i otužování.  "Snad nejdůležitějším doplňkem plavání je zpívání a povídání básniček. Vy vlastně v té vodě potřebujete miminko nějak zabavit, aby se nenudilo. Klasické říkanky poutají jeho pozornost na maminku, kterou má rádo, a také ho poslech básničky nutí držet hlavu na hladině" doplnila instruktorka. "Hodně důležitým prvkem je i to, že instruktorka musí být v bazénu s maminkami. Pokud pouze stojí na břehu a diriguje, nemá to efekt, děti si na ni nezvyknou," řekla Jana a dodala, že v mnohých klubech to tak chodí. Konec hodiny patří volnému plavču, kdy si maminky jen tak poskakují s dětmi podle svého nebo si povídají. Po odchodu z bazénu je samozřejmá sprcha a honem do šatny se převléci a nasvačit, po takovém plavání vyhládne. "Filípek plavčo miluje, chodíme od miminka a baví nás to. S potápěním jsme malinko ze začátku bojovali, ale teď v sedmnácti měsících už je to v pohodě," řekla QAPu maminka Eva, která plavala s Filípkem. "Nemocnost vyšší je určitě v zimě, ale během roku ne. Rozhodně je to zdraví prospěšné a Filípek přijde i mezi jiné děti," dodala ještě Eva. "Rozhodně budeme pokračovat dokud to půjde," upřesnila ještě a Filípek nám mezi tím zapózoval.

Závěrem se dá říci, že každý pohyb je důležitý. Ať už budete běhat s kočárkem, plavat nebo jezdit na kole. "Hlavně nesedět u počítače, to je teď moc moderní," dodává zkušená sportovkyně. Navštívili jsme hodinu plavání a rozhodně QAP doporučuje, učte své ratolesti pohybu už od mala. Plavání pro jistotu konzultujte s vaším lékařem.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT