13.05.2024 19:21
13.05.2024 17:22
Plzeňan Martin Stošek se chystá na MS v maratonu horských kol. Chci vybojovat zlato, říká v rozhovoru
Třicetiletý český reprezentant Martin Stošek jede na zářijové mistrovství světa v maratonu horských kol s ambicí zvítězit. Jak hodnotí nejtěžší etapový závod na světě Cape Epic, ze kterého se nedávno vrátil? Vyrazí si vůbec někdy maratonský biker jen tak na kole pro zmrzlinu? Přinášíme rozhovor!
13.05.2024 14:58
Chystají se velkolepé oslavy!
Zdravotnická záchranná služba oslaví v Plzni významné výročí. Více v článku.
S Andreou v kuchyni: Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka zasytí, zahřeje a mnohdy člověka skutečně postaví na nohy. Nechte se inspirovat, Andrea Motlíková vám dá rozhodně dobré tipy...
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem.
Na přípravu budete potřebovat:
1/2kg kysaného zelí
2 klobásy
1 velká cibule
1-2 PL sladké papriky ( můžete dát i trochu pálivé )
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2 KL drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
3 PL hladké mouky
olej nebo sádlo
1,5 l masového vývaru ( hovězí, uzený, ovarový )
sůl
Postup přípravy receptu:
Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned ;-) ), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.
Ještě dodatek ... pokud chcete uvařit zelňačku s brambory, vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou ;-)
Recept a foto: Andrea Motlíková. Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno.