Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Sklenka alkoholu denně pro rakovinu

29.06.2010 17:06

Dosud jste slýchávali, že sklenka alkoholu denně nebo půllitr pivka neškodí. Naopak prý podporuje oběhový systém. To je sice fakt, ale co na to ostatní orgány? Ethanol obsažený v alkoholu spouští rakovinu! Stojí to vůbec za to?

Pokud si rádi dáte sklenku vína, piva nebo jiného alkoholu a myslíte si, že lékaři by vás pochváli za podporu oběhového systému, mýlíte se. Oběhový systém je sice rád, ale co ostatní orgány? Sklenka alkoholu denně výrazně zvyšuje riziko rakoviny úst, hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva a rakovinou prsu!

Nádor prsu je nejčastějším druhem rakoviny u žen. Příčina jeho vzniku na rozdíl od rizikových faktorů známá není. Těmi jsou vyšší věk, výskyt rakoviny prsu v rodině, dlouhé menstruační období, obezita, nedostatek pohybu, hormonální antikoncepce a také alkohol.

Bohužel neplatí, že alkohol je špatný jen pro pijáky pravidelné. U žen, které vypijí denně pivo, sklenku vína či panáka, je výskyt rakoviny prsu až 1,5 krát vyšší. Ženy, které pijí tři pivka nebo jiný alkohol mají riziko 2 krát větší.

Opravdu za to může alkohol?

Jisté je jen to, že jedna sklenka obsahuje zhruba 10g ethanolu čili lihu a to už je dávka škodlivá zdraví. Alkohol obvykle kromě lihu obsahuje také dochucovadla a u nich není zcela jasně zatím prokázán vliv na rakovinu.

Další hrozbou je to, že v alkoholu se hodně dobře rozpouští škodlivé látky a ty jsou pro tělo více nebezpečné. Obzvláště pak ve spojení třeba s cigaretou.

Alkohol také zvyšuje množství estrogenů, ženských pohlavních hormonů, v těle. Estrogeny pak zase podporují rakovinné bujení v prsu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT