Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Amádeus Real koupil budovu OD Tesco na Americké. Co s ní bude dál?

25.07.2017 17:16

Tesco na Americké v Plzni bude končit. Řetězec Tesco prodal obchodní dům společnosti Amádeus Real, která vlastní i okolní pozemky po bývalém Domu kultury Inwest.

IMG_7917
IMG_7917IMG_7919IMG_7898IMG_7922IMG_7924IMG_7940IMG_7933IMG_7943

Společnost Amádeus Real chtěla na místě zbouraného DK Inwest postavit velké obchodní centrum. Došlo ale až na referendum, při kterém se Plzeňané vyjádřili proti stavbě. Od roku 2015 je společnost Amádeus v soudním sporu s městem Plzeň a v místě bývalého kulturního domu je jen prázdný pozemek využívaný k parkování.

Nyní společnost koupila i přilehlé Tesco. "Mohu potvrdit, že společnost Amadeus Real skutečně kupuje budovu tzv. „starého“ Tesca v Americké ulici v Plzni," uvedl mluvčí společnosti Amádeus Real Karel Samec.

IMG_7898

Tesco už nechce do budovy investovat...

"Společnost Tesco se rozhodla prodat budovu svého obchodního domu v Plzni. Od jeho výstavby uplynulo již 50 let a vyžadoval by výrazné investice, aby byl v budoucnu schopný plnit potřeby zákazníků. V obchodním domě v Plzni nebude již Tesco po 15. říjnu 2017 provozovat svůj obchod," prozradil QAPu mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Cenu nechtějí společnosti komentovat. "Na základě dohody s prodávajícím nebudeme ale specifikovat kupní cenu ani další podmínky prodeje," říká dále Karel Samec.

"Prodej této budovy umožní společnosti Tesco investovat získané prostředky do dalšího rozvoje služeb pro své zákazníky v České republice," řekl mluvčí společnosti Tesco.

IMG_7924

Co konkrétně společnost Amádeus Real s budovou zamýšlí? "V tuto chvíli mohu pouze sdělit, že tato transakce logicky zapadá do snahy nalézt řešení pro zástavbu území vymezeného spodní částí Americké ulice, Sirkovou ulicí a Denisovým nábřežím. Výrazně se tak rozšiřují možnosti zpracování kvalitního urbanistického řešení tohoto prostoru. Další konkrétní kroky, co se bude v dané lokalitě dít, bude možné zveřejnit až po té, kdy bude dokončena územní studie, kterou vyžaduje nově schválený územní plán,“ uvádí tiskový mluvčí Karel Samec.

Zaměstnanci OD Tesco podle mluvčího společnosti najdou pracovní příležitosti v dalších obchodech řetězce. "V Plzni zajistí Tesco, díky své široké síti obchodů ve městě i v okolí - HM Plzeň Borská Pole, HM Plzeň Rokycanská, EX Plzeň Doubravka, nové pracovní příležitosti pro všechny dotčené zaměstnance z obchodního domu," uvedl dále Koukolíček.

 

Připomeňme si historii budovy...

Mnozí mu dodnes říkají Prior. Přesně tak se jmenoval obchodní dům v Plzni na Americké, který se Plzeňanům otevřel v roce 1968. Budova byla stavěna v letech 1965 – 1968.

Plzeňský Prior byl jeden z prvních obchodních domů s komplexním sortimentem v celé zemi, tedy tehdejším Československu. Velký zážitkem byly pro nakupující i jezdící schody, které tehdy byly doslova unikátem.

Po revoluci zažil obchodní dům ještě léta, kdy nesl název K-Markt. Americká společnost K-Markt tehdy koupila síť Priorů. Od roku 1996 do současné doby je majitelem společnost Tesco.

foto: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT