QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sezóna na Švihově finišuje! Prohlídkový okruh ve věži má novou instalaci

03.10.2018 11:53

Po několikaleté rekonstrukci věže se třetí prohlídkový okruh dočkal dokončení. Ještě v průběhu října navíc nabídne hrad víkendové akce, pak ho čeká uzavření.

DSC05812

Zcela nová instalace je už aktuálně k vidění ve vstupní věži. Třetí prohlídkový okruh "Věž" tedy dostává po několikaleté rekonstrukci instalační náplň.

Rekonstrukce vstupní věže, která začala v roce 2012, byla doslova generální. Restauratéři si vzali do parády vnější omítky. Výměnou prošla šindelová krytina a pokračovalo se obnovou vnitřních prostor věže. Úpravou prošlo také okolí. Konečnou fází obnovy věže je právě instalace, která je pro návštěvníky připravena ve čtyřech přístupných podlažích.

"Instalace seznámí návštěvníka s poznáním i začátky oprav hradu v polovině 20. století, ukáže vzácně dochované interiérové prvky, na modelech přiblíží představu o podobě věže v době největší slávy hradu, část je věnována také technologii výstavby věže. Nejvyšší patro věže je věnováno rozhledu do okolí a náznaku vývoje osídlení švihovského údolí od starověku po současnost," láká správa hradu.

Hrad už od října najíždí na mimosezónní otevírací dobu, kdy jsou vybrané okruhy přístupné jen o víkendech. O tomto víkendu se chystá 6. října akce pro všechny milovníky modelů, kdy se budou vyrábět papírové modely. Na 21. října se pak chystá jarmark. Od listopadu se hrad jako každý rok uzavře. Ještě v průběhu prosince nicméně dojde na tradiční zimní prohlídky v samotném závěru roku.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24