QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sigmond se zasloužil o zeleň v Plzni! Teď má na Sofronce desku

19.04.2018 17:09

V Arboretu Sofronka byla odhalena pamětní deska, která připomíná významnou osobnost plzeňského i celoevropského lesnictví profesora Josefa Sigmonda. Sigmond se zasloužil o zeleň v Plzni...

Sofronka4
Sofronka2Sofronka1Sofronka3Sofronka4Sofronka5

Správa veřejného statku města Plzně nechala desku významnému lesníkovi, učiteli a v neposlední řadě i vědci a výzkumníkovi instalovat u příležitosti 150. výročí jeho narození.

Profesor Sigmond působil v městských lesích v Plzni od roku 1898 do roku 1926. Jako lesní rada měl velkou zásluhu na obnově plzeňských lesů, které byly díky předchozímu nevhodnému hospodaření ve špatném stavu. Sigmond pochopil, že limitujícím faktorem jsou místní podmínky, především chudé písčité půdy a malé množství srážek, a tomu přizpůsobil i lesní hospodaření.

Slavnostní odhalení desky se konalo v Arboretu Sofronka ve středu 18. dubna. 

Profesor Sigmond navrhl zřízení mnoha procházkových cest a prosazoval výsadbu zeleně, sadů a alejí přímo ve městě. Podílel se například i na zalesnění Homolky, založení Borského parku, Pytlíkova sadu a na výsadbě lipových alejí na Klatovské třídě. „Také rašeliniště u Kamenného rybníka bylo díky němu už v roce 1913 vyčleněno z normálního hospodaření a od roku 1930 bylo chráněné jako přírodní památka,“ uvedl Jan Kaňák, šéf arboreta a vedoucí oddělení práce s veřejností a lesnického výzkumu Správy veřejného statku města Plzně.

V rekreační oblasti Boleveckých rybníků je vybudována sedmikilometrová Sigmondova naučná stezka, která upozorňuje na zajímavosti této rekreační oblasti. Několik zastávek je věnováno osobnosti profesora Sigmonda a jeho výzkumné činnosti.   

Foto: Magistrát města Plzně

Sofronka2

Josef Sigmond pocházel ze staré plzeňské lesnické rodiny, narodil se v myslivně u Hrádecké hospody (na okraji Plzně u silnice směrem na Rokycany). V roce 1891 absolvoval Lesnický ústav vysoké školy zemědělské v Mariabrunnu v Rakousku, kde roku 1910 obhájil jako první český lesník doktorát a v témže roce byl jmenován honorárním docentem encyklopedie lesnictví na České technické univerzitě v Praze. Od roku 1919 působil jako profesor lesnického oboru na ČVUT v Praze a od roku 1920 současně i na VŠZ v Brně. 

V roce 1898 se stal na základě konkurzu vedoucím hospodářem městských lesů v Plzni, o rok později se stal lesním radou a v roce 1917 pak vrchním lesním radou města Plzně. V roce 1926 pak Josef Sigmond opustil plzeňskou lesní správu, aby se mohl naplno věnovat pedagogické činnosti. Ve 20. letech působil současně na vysokých školách v Praze a v Brně.

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24