Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vydejte se po stopách Noráků na výstavě ve Studijní a vědecké knihovně

06.01.2022 7:11

První výstavou v novém roce v hlavní budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje bude „Posláni na Sever“. Panelová výstava bude zahájena v úterý 11. ledna.

knihovna města plzeně

Panelová výstava Posláni na Sever je o Češích, kteří museli za druhé světové války odejít do totálního nasazení do Norska.

Po slavnostním zahájení v úterý 11. ledna v 17 hodin bude následovat komentovaná prohlídka. Panely doplní soubor 15 portrétních fotografií potomků nasazených od uměleckého fotografa Vojtěcha Vlka. Texty připravili Vendula V. Hingarová z oddělení skandinavistiky Ústavu germánských studií Karlovy Univerzity a Zdenko Maršálek z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Na sever Evropy v roce 1942 nedobrovolně putovalo na nucené práce přes 1 300 Čechů, v nehostinných podmínkách stavěli opevnění a železnici. Po válce se začali scházet a říkat si Noráci. Stejný název nese i projekt badatelů Karlovy Univerzity a Technické univerzity v Trondheimu. Výstava je výsledkem jejich bádání, příběhy nasazených doplňují dobové materiály z pozůstalostí včetně úryvků z válečných dopisů a deníků.

Historici po osudech nasazených stále pátrají. A vyzývají případné příbuzné následujících mužů z Plzeňska, aby se jim ozvali.

Výstava bude v hlavní budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje k vidění do konce února.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství