QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Soudní tahanice mezi Plzní a Amádeem pokračují. Věc bude zase řešit okresní soud

27.06.2017 8:51

Krajský soud zrušil rozhodnutí okresního soudu, podle kterého Plzeň nemusela společnosti zaplatit za krach projektu na místě bývalého kulturního domu u Americké.

DSC01948

Podle verdiktu krajského soudu město skutečně svým postupem po referendu, které odmítlo stavbu obchodního centra na místě bývalého kulturního domu u Americké, porušilo nájemní smlouvu. Celou věc tak bude opět řešit okresní soud. Ten dal ovšem původně za pravdu městu Plzeň.

Pondělní rozhodnutí se vedení města logicky nelíbí. "Město Plzeň nesouhlasí s rozhodnutím Krajského soudu v Plzni, které je pro něj velmi překvapivé. Město vyčká doručení písemného vyhotovení rozsudku, v němž bude uvedeno bližší odůvodnění závěrů odvolacího soudu, a na jejich základě se po poradě se svým právním zástupcem rozhodne o dalším postupu v řízení. Každopádně bude město zvažovat podání dovolání k Nejvyššímu soudu,“ informovala tisková mluvčí města Eva Barborková.

Naopak společnost Amádeus je samozřejmě opačného názoru. "Jsme spokojeni s tím, že Krajský soud v Plzni přijal námitky společnosti Amádeus Real vůči rozhodnutí prvoinstančního soudu, jeho rozhodnutí zrušil a vrátil mu věc k novému projednání. Tento výsledek je zcela v souladu s naším právním názorem," říká zástupce společnosti Karel Samec.

Kauza kolem "díry po kulturáku" se táhne už řadu let. Společnost Amádeus původně chtěla po Plzni za zmařený projekt zhruba dvě miliardy. K soudu se celá záležitost dostala už v roce 2015.

V posledních měsících se navíc stále mluví o tom, že společnost přišla s novým projektem, o kterém s městem vyjednává. "Mohu potvrdit jednání mezi představiteli společnosti a vedením města Plzně. Rozhovory se ale vedou o zcela jiném projektu, než který je předmětem soudního sporu," potvrdila Karel Samec. "Náš současný projekt vychází z nových požadavků města a jeho podoba a umístění se výrazně liší od původního, který je již nerealizovatelný. I když jsme limitováni poměrně úzkými mantinely, které město nastavilo v novém územním plánu, přesto věříme, že najdeme vzájemnou shodu a Plzeň a její obyvatelé získají k využití zcela nový, atraktivní prostor."

Že by v souvislosti s novými jednáními společnost Amádeus ale stáhla žalobu, to zatím moc nadějně nevypadá. "Variant, které mohou vést ke společnému konsenzu, je několik. Zatím ale nemůžeme žádnou konkrétně předjímat," uzavírá Karel Samec.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24