QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Speed marathon v kraji: Za rychlost padly pokuty za skoro 70 tisíc

20.04.2017 12:39

Policie ve středu rozjela velké měření rychlosti v Plzeňském kraji v rámci akce "Speed marathon". Měřilo se na úsecích, které si lidé sami vybrali. Během několika hodin padly obří pokuty!

FOTO_PČR

Měření rychlosti bylo vyvrcholením projektu "Speed marathon", který probíhal po celé republice. Lidé mohli během února do speciální interaktivní mapy zadávat úseky, kde si myslí, že řidiči nedodržují rychlost a úseky jsou tak nebezpečné. Středeční měření potvrdilo, že s rychlostí mají řidiči skutečně problémy.

"Z vytipovaných míst policisté vybrali ta, která byla nejčastěji občany označena, přičemž však museli také zohlednit tu skutečnost, aby na konkrétním místě bylo možné kontroly s ohledem na bezpečnost silničního provozu provádět," říká mluvčí policie Pavla Burešová.

Nejvíc úseků lidé zadávali přímo pro lokalitu města Plzně, tady označili zhruba dvě stovky míst. Objevovaly se tradiční úseky jako je výjezd z Plzně na Klatovské, Rokycanská třída nebo například výjezd z města ze Slovan v ulici U Seřadiště. Měření rychlosti by se ale podle některých názorů mělo objevit například i v Heyrovského ulici na Borech nebo například ve Schwarzově ulici. Na mapě se objevila ikona radaru mimo jiné i ve Zborovské ulici, v Lobezské nebo Dlouhé ulici.

Jako problémové ale vidí lidé i další silnice v kraji. "S velkým počtem hlasů následoval průtah Třemošné na severním Plzeňsku a na jižním Plzeňsku Kasejovice, na Domažlicku byla nejvíce hlasy občanů označena obec Chrastavice. Následovalo Tachovsko, kde si občané přáli měření rychlosti v obci Halže, dále na Klatovsku byla nejvíce tipována obec Bolešiny, na Rokycansku pak Mýto," dodává policejní mluvčí.

Za rychlost padly pokuty za skoro 70 tisíc, některé přestupky budou dokonce řešit správní orgány...

Ve středu 19. dubna se pak rozjelo samotné velké měření a policie už má výsledky. "V Plzeňském kraji se této akce zúčastnilo celkem 60 dopravních policistů. Při akci zkontrolovali policisté 350 vozidel a zjistili 209 dopravních přestupků. V blokovém řízení byly uloženy 188 řidičům pokuty v celkové výši 76 400 korun, zbývajících 21 přestupků bylo oznámeno k projednání na příslušný správní orgán. Konkrétně překročení předepsané rychlosti jízdy se dopustilo hned 172 řidičů motorových vozidel, 153 z nich pak za tento dopravní přestupek zaplatilo v blokovém řízení pokuty ve výši 69 200 korun, zbývajících 19 přestupků budou řešit příslušné správní orgány," shrnuje výsledky mimořádného měření mluvčí policie.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24