Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let

11.05.2024 12:34

V noci z pátku 10. na sobotu 11. května byla ve všech koutech republiky vidět polární záře. Pokud jste ale neměli štěstí, nezoufejte, podle meteorologů ještě zdaleka není konec.

polární záře_0524_čtenář QAP

"Máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let a před 24 hodinami by asi málokdo tipoval, co nastane. Intenzita polární záře byla taková, že ji mohli spatřit i obyvatelé Kanárských ostrovů, což je naprosto bezprecedentní," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pokud jste polární záři z nějakého důvodu zmeškali, nezoufejte, dle odborníků není ještě konec. 

"Zemské geomagnetické pole je stále velmi narušené. I když geomagnetická bouře „zeslábla“ na stupeň G3 (v noci byla na nejvyšším stupni G5), ze Slunce k nám stále míří další sluneční erupce (dnes ráno se dokonce objevila další velmi silná třídy X5.8 – prozatím nejsilnější z celé řady). Ty mohou situaci opět posunout až do nejvyšších úrovní," vysvětlují odborníci z ČHMÚ.

"Těžko predikovat, co nás může dnes a v dalších dnech ještě čekat, šance je ale velmi vysoká a nelze vyloučit, že polární záře budou stejně intenzivní anebo ještě intenzivnější," dodávají.

Následující noc bude bohužel mnohem více oblačnosti. Zdá se, že relativně jasno by mělo být v západní a jihozápadní části Čech – a to zejména později během noci. Více na východ bude oblačnosti hodně, na Moravě a ve Slezsku víceméně zataženo.

Noc z neděle na pondělí bude ale opět jasná na celém území a i zítra bude šance na polární záři.

Foto čtenáři QAPu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT