Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Do Soči pojede 85 českých sportovců, mezi nimi i rodáci z Plzně

16.01.2014 22:17

Nominace na olympiádu v Soči je jasná. Mezi 85 sportovci nechybí ani rodáci z Plzně, například běžkaři na lyžích Martin Jakš nebo Aleš Razým. Další plzeňský rodák usedne ve čtyřbobu.

soči_czech team

Pětaosmdesát českých sportovců pojede na únorové zimní olympijské hry do Soči. Nominaci schválilo ve čtvrtek 16. ledna Plénum Českého olympijského výboru. Mezi sportovci jsou i rodáci z Plzně....

Největšími nadějemi jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková, biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec, běžec na lyžích Lukáš Bauer. „Nominace vychází z návrhů svazů. Jsem přesvědčen, že je nejlepší, jakou lze v současné situaci udělat. Přál bych si, abychom přivezli 30 a více medailí. Znamenalo by to, že by se na stupně vítězů dostali hokejisté,“ říká s úsměvem šéf mise Martin Doktor.

V hokejovém týmu i největší česká hvězda....JÁGR

V hokejovém týmu bude i jedna z největších českých hvězd. Jednačtyřicetiletý Jaromír Jágr pojede na svou pátou olympiádu. Na té první v roce 1998 vyhrál s českým týmem v Naganu zlato.

Nechybí rodáci z Plzně...

Největší část českého týmu tvoří lyžaři.

Mezi běžkaři na lyžích jsou i rodáci z Plzně. Například Martin Jakš, který žije na Šumavě a jehož domovským týmem je Tatran Železná Ruda. Jakš je držitelem titulu mistra světa do 23 let. Úspěšný byl i na olympiádě před čtyřmi lety. Z Vancouveru přivezl bronzovou medaili ze štafety 4 × 10 km. I když Jakše v těchto dnech trápí střevní chřipka, věří, že přípravu na olympiádu to neohrozí. „Ve čtvrtek ráno jsme měli už zase odjíždět do Itálie na závěrečnou přípravu před OH, a tak jsme měli za úkol co nejvíce zregenerovat. Jenže hned v pondělí kolem poledne se mi udělalo špatně od žaludku a následovala zimnice. Ulehl jsem do postele, ale střevní chřipce jsem se již neubránil... Dnes už můj stav vypadá o dost líp a pomalu vyhlížím, kdy budu moct za ostatními odcestovat. Do Soči je pořád dost času a věřím, že tahle viróza mě nijak zásadně nepoznamená,“ uvedl Martin Jakš.


V Soči bude Českou republiku reprezentovat i další běžkař na lyžích narozený v Plzni. Je to sedmadvacetiletý Aleš Razým, jehož bydlištěm je Chotíkov. Ten se stal v roce 2009 Mistrem světa do 23 let ve sprintu klasicky. Zúčastnil se i olympijských her ve Vancouveru, tam skončil na 44. místě.

Rodákem z Plzně je i jeden závodník z bobu. Do čtyřbobu v Soči usedne šestadvacetiletý Dominik Suchý. Před čtyřmi lety se zúčastnil i OH ve Vancouveru, kde se český čtyřbob umístil na 12. místě.

Zástupce z našeho regionu najdeme ale i mezi doprovodným týmem. Například o skicrossaře Tomáše Krause se na olympiádě v Soči bude starat fyzioterapeut Tomáš Lučan ze Železné Rudy.

Limity se plní až do 19. ledna....

Schválená sestava sportovců na OH v Soči nemusí být ale konečná. V následujících dnech se může ještě změnit. Sportovci mohou limity pro účast na hrách plnit totiž až do 19. ledna. Pokud by se to někomu podařilo, pravomoc dodatečné nominace bude mít předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Konečnou jmenovitou nominaci pak do Soči odešle olympijský výbor 23. ledna.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT