QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šťára v průmyslových areálech! Proběhly kontroly dělníků z ciziny - VIDEO

18.04.2018 11:48

Celníci ve spolupráci s policií rozjeli mimořádné kontroly v průmyslových areálech v kraji v rámci akce "Factory 2018". Problémy měly zástupy cizinců.

DSC01896 (2)

V uplynulých dnech proběhla v Plzeňském kraji mimořádná razie v průmyslových areálech, kde firmy zaměstnávají cizince. Celníci z úřadu pro Plzeňský kraj se zapojili do celorepublikové akce "Factory 2018". Do terénu s nimi šly i posily z cizinecké policie.

Celníci provedli v rámci akce kontroly dvou firem, ve kterých pracuje velké množství zahraničních pracovníků. "Celkem bylo zjištěno 191 zahraničních osob, u nichž nebyly splněny povinnosti, které ukládá zákon o zaměstnanosti. Ve výrobní podniku v průmyslové zóně u Nýřan celní správa zjistila, že u 154 pracujících ze států EU, že jejich zaměstnavatelé, což jsou převážně pracovní agentury, nesplnily informační povinnost vůči úřadu práce. Ve druhé firmě na Tachovsku bylo zjištěno 37 zahraničních zaměstnanců, u kterých agentury nesplnily informační povinnost," říká mluvčí úřadu Jitka Blahutová.

Všechna zjištěná porušení zákona bude celní správa předávat inspektorátu práce ke správnímu řízení, ve kterém mohou zaměstnavatelé vyfasovat pokutu až 100 000 korun.

V loňském roce Celní úřad pro Plzeňský kraj provedl ve srovnání s ostatními krajskými celními úřady nejvyšší počet kontrol nelegální zaměstnanosti a zaznamenal nejvyšší počet nelegálně pracujících osob. "Z provedených 88 kontrol bylo 58 kontrol s pozitivním výsledkem, což znamená, že celníci zjistili při kontrole porušení zákona o zaměstnanosti. V rámci 88 kontrol bylo zjištěno 143 cizinců bez platného povolení k zaměstnání a 190 občanů EU, u nichž nebyla ze strany zaměstnavatele splněna informační povinnost vůči úřadu práce," dodává mluvčí celního úřadu v Plzni.

Plzeňský kraj je regionem, ve kterém se v posledních letech rozrůstají velké průmyslové zóny. Firmy, které v nich sídlí, se potýkají s nedostatkem pracovních sil a v podstatě se již neobejdou bez tzv. agenturních pracovníků, což jsou většinou cizinci a občané států EU. Největší počet kontrol byl proto zaměřen v Plzeňském kraji na zpracovatelský průmysl.

 

FOTO, VIDEO: Celní úřad pro Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24