QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stavba roku Plzeňského kraje má své vítěze

25.05.2016 7:01

Výsledky 13. ročníku Stavba roku Plzeňského kraje 2015 byly vyhlášené na galavečeru v Měšťanské besedě. Kromě hlavních kategorií došlo i na čestná ocenění. Které stavby jsou "nej"?

obrazek 1
obrazek 1obrazek 2Nádraží Plzeň - Jižní předměstí_QAP_foto (4)Stavby pro bydleni

Tituly Stavba roku Plzeňského kraje se udílejí v šesti soutěžních kategoriích, přičemž není nutné, aby skutečně z každé kategorie vítěz vzešel. Letos tak porota nakonec udělila celkem čtyři tituly v hlavních kategoriích. Ocenění se dočkaly ale také například divadelní terasy v Plzni nebo rekonstrukce budovy jižního nádraží.

Prestižní titul získaly stavby ve čtyřech ze šesti soutěžních kategorií - Environmentální centrum Krsy (kategorie Novostavby budov), památková obnova hospodářského dvora v rámci Centra stavitelského dědictví v Plasích (kategorie Rekonstrukce budov), bytová nástavba hotelu U Zvonu v Plzni (kategorie Stavby pro bydlení) a Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem (kategorie Sportovní a volnočasové stavby).

Cenu Okresní hospodářské komory předával předseda OHKP Miloslav Zeman,a převzali si jí za stavbu ZF Engineering Plzeň:

Mathias Eickhoff, jednatel ZF Engineering Plzeň s.r.o., Zdeněk Pilík, Bereger Bohemia a.s., Hamza Abuzarad, Tebodin Czech Republic s.r.o.

"Odborná sedmičlenná porota udělila ještě jednu zvláštní Cenu poroty, a to soukromému depozitáři automobilů v Plzni, a tři čestná uznání, která míří Prácheňským marionetám do Horažďovic, do Plzně za úpravu Divadelních teras a do Rokycan za park U Rakováčku," říká Martina Kurfirstová z tiskového servisu soutěže.

Ocenění v podobě Ceny primátora města Plzně se dočkala ale také rekonstrukce plzeňského jižního nádraží CULTURE STATION. Cena hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse putuje do Plas za projekt Cesty klášterem – stezky k poznání. Odborný garant soutěže Okresní hospodářské komora Plzeňsko vyhodnotila jako pozoruhodnou stavbu novou administrativní budovu společnosti ZF Engineering v Plzni. Svaz podnikatelů ve stavebnictví zase ocenil nadzemní heliport v areálu Fakultní nemocnice v Plzni.

Do letošního 13. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 28 staveb. "Každý rok mě velmi mile překvapí, kolik zajímavých staveb v našem bezprostředním okolí vzniklo. Ani letos neměla porota jednoduchou úlohu. Gratulujeme všem vítězům a děkujeme za účast i přihlašovatelům ostatních staveb. Doufám, že se podaří takto vysokou laťku udržet i do dalších let,“ podotýká Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko.

Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2015 uspořádaly Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obcí architektů. Záštitu nad soutěží již tradičně převzali hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Výsledky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2015

Hlavní ocenění Stavba roku Plzeňského kraje 2015:

● Environmentální centrum Krsy (kategorie Novostavby budov)

● Centrum stavitelského dědictví v Plasích - památková obnova hospodářského dvora (kategorie Rekonstrukce budov)

● Bytová nástavba U Zvonu v Plzni (kategorie Stavby pro bydlení)

● Dům přírody Českého lesa (kategorie Sportovní a volnočasové stavby)

Cena poroty:

● Soukromý depozitář automobilů, Plzeň (kategorie Novostavby budov)

Čestné uznání poroty:

● Prácheňské marionety - oživlá lidová kultura (kategorie Rekonstrukce budov)

● Divadelní terasy - Úprava jihozápadní části Sadového okruhu historického jádra města  Plzně/Okolí Divadla J. K. Tyla - Předprodej vstupenek (kategorie Veřejná prostranství)

● Park u Rakováčku, Rokycany (kategorie Veřejná prostranství)

Nestatutární ceny:

● Cena primátora města Plzně: Plzeň - CULTURE STATION (kategorie Rekonstrukce budov)

● Cena hejtmana Plzeňského kraje: Cesty klášterem - stezky k poznání v Plasích

● Cena OHK Plzeňsko: Rozšíření areálu - nová administrativní budova ZF Engineering Plzeň s.r.o. (kategorie Novostavby budov)

● Cena SPS: Nadzemní heliport - HEMS, FN Plzeň (kategorie Dopravní a inženýrské stavby)


FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24