Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Autovraky zabírají parkovací místa! FOTKY

25.10.2014 13:52

Řadu z parkovacích míst v plzeňských ulicích zabírají autovraky, ke kterým se nikdo nehlásí. Zbavit se jich ale není vůbec jednoduché. Může to zabrat měsíce. Podívejte se na fotky z Bor!
 

Autovraky v ulicích_QAP_foto
Autovraky v ulicích_QAP_fotoAutovraky v ulicích_QAP_foto (2)Autovraky v ulicích_QAP_foto (3)Autovraky v ulicích_QAP_foto (4)Autovraky v ulicích_QAP_foto (5)Autovraky v ulicích_QAP_foto (6)Autovraky v ulicích_QAP_foto (7)Autovraky v ulicích_QAP_foto (8)Autovraky v ulicích_QAP_foto (9)Autovraky v ulicích_QAP_foto (10)Autovraky v ulicích_QAP_foto (11)Autovraky v ulicích_QAP_foto (12)

V ulicích stojí někdy i několik měsíců a že by se ještě někdy rozjely, to je nemožné. Autovraky. Nejspíš na každém parkovišti v Plzni se někdy objevilo auto, které tam na první pohled někdo odstavil, aby se ho jednoduše zbavil. Velmi často zbytečně zabírají místa na sídlištích i v ulicích v bytové zástavbě...

Zaparkovat v některých částech Plzně je velkým problémem. Nejen z důvodu stále se množících aut, kdy na jednu rodinu už pravidelně připadají dvě auta, ale i z toho důvodu, že řadu míst blokují nepojízdné vraky, kterých se jejich majitelé lehce zbavili. Takový problém se objevuje nejčastěji na sídlištích, ale i v běžné bytové zástavbě. Bojovat s tím je skoro nemožné, minimálně je to běh na dlouhou trať.

Jen na Borech v lokalitě Bezovky jsou aktuálně odstavená minimálně tři auta, která jsou evidentně pro další provoz nepoužitelná. Ve Schwarzově ulici, v ulici V Bezovce i v Tomanově ulici stojí minimálně jedno takové auto. Přitom konkrétně vrak v Tomanově ulici má i svůj "specifický" příběh. Vůz se tam objevil v září a od té doby se na něm vyřádili i zloději. Jak už jsme vás informovali, nejen, že se do auta vloupali, ale ukradli mu i kola a nechali stát na cihlách. Podrobnosti najdete v reportáži zde. Od té doby auto přišlo ještě o čtvrté kolo (viz aktuální fotogalerie)...

Autovraky je nejlepší ohlásit na městskou policii! Ta věc předá odboru životního prostředí.

Autovraky jsou definované ze zákona a v tom je nejspíš ten největší háček. Zákon definuje jako vrak pouze vozidlo, které je zjevně trvale technicky nezpůsobilé k provozu. Celou věc upravuje Zákon o pozemních komunikácích - § 19, odstavec 2 písmeno g), podle něj je zakázáno odstavovat silniční vozidlo, které je trvale technicky nezpůsobilé k provozu a není opatřeno státní poznávací značkou, nebo které je zjevně trvale technicky nezpůsobilé k provozu.

V praxi je nejlepším řešením ohlásit takové auto na městskou policii. "Strážníci vec na místě zdokumentují, popřípadě prověří majitele nebo pojištění vozu. Dokumentaci pak předávají na příslušný úřad, konkrétně na Odbor životního prostředí, který následně postupuje ve věci dál," řekla QAPu mluvčí strážníků Jana Pužmanová s tím, že strážníci v rámci svých pochůzek odstavená auta také kontrolují.

Pokud se skutečně ukáže, že auto splňuje definici vraku, musí úřad vyvěsit výzvu ohledně odstranění, případně se snaží výzvu doručit přímo majiteli.  "Vlastník vraku je povinen na výzvu vlastníka dálnice, silnice nebo místní komunikace odstranit vrak do dvou měsíců od doručení výzvy k odstranění. Neučiní-li tak, odstraní a zlikviduje vrak vlastník této pozemní komunikace na náklady vlastníka vraku. Nemůže-li vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace zjistit vlastníka vraku, zveřejní výzvu k odstranění vraku způsobem v místě obvyklým a po marném uplynutí lhůty dvou měsíců ode dne zveřejnění výzvy odstraní a zlikviduje vrak na své náklady. Zjistí-li vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace vlastníka vraku dodatečně, může vůči němu uplatnit nárok na náhradu nákladů vzniklých odstraněním a likvidací vraku," hovoří zákon.

Sečteno podtrženo, když jde vše hladce, může trvat odstranění vraku z ulice i několik měsíců, pokud se tedy majitel nerozhodne, že auto odstraní přece jen sám a dřív...

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT