Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak se připravit na rybářský výlet?

02.05.2024 10:00

Rybaření patří mezi velmi zajímavou volnočasovou aktivitu, které se řada lidí věnuje celý život. Jsou to právě klid, který u vody zažijete, a pak také adrenalin a radost z vítězství, když se Vám podaří rybu ulovit, které k tomuto sportu lákají stále větší množství lidí všech věkových kategorií. Chystáte-li se na rybářský výlet poprvé, měli byste se na něj pořádně připravit, a to nejen správným vybavením, ale také znalostmi. Co všechno byste tedy měli vědět, než na ryby vyrazíte?

jaksepripravitnarybarskyvylet-1
jaksepripravitnarybarskyvylet-1jaksepripravitnarybarskyvylet-2

Základní specifika rybaření

Chytání ryb se mohou věnovat lidé, kteří k tomu mají specifické povolení, a to buď k lovu v soukromých rybnících nebo od rybářského svazu. Povolení od svazu je možné získat až na základě složené zkoušky, přičemž je následně nutné platit členské poplatky podle toho, v jakých rybnících se chystáte lovit. Na ryby ovšem můžete jet i bez povolenky (jedete-li s někým, kdo takovým povolením disponuje), platí pro Vás však jiná pravidla, které musíte dodržovat. Také je dobré předem vědět, jakému stylu lovení se budete věnovat – standardně jsou rozlišovány čtyři, a to s návnadou plavanou či ponořenou, s přívlačí nebo muškaření. Každá z těchto technik vyžaduje trochu jiné vybavení a obvykle je určená pro jiné druhy lovených ryb, obecně byste však měli s sebou mít nějaký druh prutu (pro inspiraci se můžete podívat na https://sportano.cz/rybarske-pruty/pruty-shimano) a nářadí na výlov (podběrák, návnady, sítě).

Co si na rybářský výlet přibalit

Chystáte-li se na rybářský výlet poprvé, měli byste pečlivě zvážit všechny jeho aspekty. Tím hlavním je vedle typu lovených ryb a prostředí rybníka či řeka samozřejmě délka výletu. Někteří rybáři jezdí pouze na jeden den (od brzkého rána do pozdních večerních hodin), jiní preferují více denní výlety a u vody zůstávají přes noc. V obou případech se ovšem hodí připravit se na náročnější variantu, tedy lovení ve večerních hodinách a nutnost přespat na místě.

Oblečení na ryby

Na ryby se jezdí v oblečení, které odpovídá aktuálnímu počasí, obecně se však preferuje oblečení sportovní a pevní s dlouhými rukávy i nohavicemi (v letních měsících může být horko, kolem rybníků se však často vyskytují komáři, kterým byste se měli raději vyhýbat). Velmi vhodné je mít s sebou náhradní oblečení, jednak v pro případ nepřízně počasí, jednak pro situace, kdy se budete muset do vody sami z nějakého důvodu vrhnout. Nezbytností je pak i náhradní obuv a pláštěnka.

Výbava pro utáboření

I když se chystáte na rybách strávit třeba jen část dne, je dobré mít s sebou vybavení využívané pro táboření. Do této kategorie patří především malý stan (kam se budete moci v případě silnějšího deště schovat), sezení, úložný box na jídlo (svačinu) a pití a pro delší pobyty také spacák, případně deku apod. Mezi standardní vybavení pak také patří tábornické soupravy pro stolování, tzn. příbor nebo minimálně alespoň kapesní nůž, který obvykle obsahuje hned několik funkčních nástrojů. Ty mohou být velmi prospěšné i při jiných příjemných či méně příjemných situacích. Sháníte-li praktický a kvalitní kapesní nůž, zkuste se podívat na https://sportano.cz/kapesni-noze-victorinox. Kromě příboru je dobré mít také kovové nádobí nebo ešus a hrníček na pití (plastový či plechový), případně menší hrnec, v němž si můžete ohřát jídlo na ohni.

Na co ještě nezapomenout

Ke správné tábornické výbavě patří také funkční a praktické předměty, jež Vám pomohou s každodenními činnosti. Patří mezi ně toaletní papír (který lze využít na různé způsoby), sirky či zapalovač na rozdělání ohně, a také baterka. Svítilna bude nedocenitelným pomocníkem ve večerních a nočních hodinách. Na rybářské výpravy se bude hodit čelová svítilna (například některá z těchto https://sportano.cz/osvetleni/turisticke-a-bezecke-celovky), díky níž budete mít na jakoukoliv činnost volné obě ruce.

Foto Pexels.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT