Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Festival světla rozzáří Plzeň! Unikátní "světelná stezka" povede od depa do pivovaru

10.02.2015 14:09

Festival světla je další z akcí EHMK a nabídne unikátní světelnou show, videomapping i nejrůznější objekty spojené s kouzlením se světelnými efekty. Rozzáří se i nádvoří pivovaru a pivovarské sklepy.

SignalFestival_Mrak_CaitlindBrown&WayneGarrett_foto_LubosWisniewski

V Plzni jdou do finále přípravy na další akci v rámci Evropského hlavního města kultury. 20. a 21. února bude Plzeň patřit nejrůznějším světelným efektům a show, chybět opět nebude videomapping. Festival světla nabídne unikátní stezku, na které budou lidé moct vidět různá vystoupení i doprovodný program.

Ústřední osou festivalu bude řeka Radbuza, podél které budou jednotlivá stanoviště. Právě na nich se lidé budou moct zapojit do doprovodných programů a především vidět jednotlivé světlené objekty a umělecká díla. "Trasa mezi areálem DEPO2015 a pivovarem je dobrodružnou výzvou a instalace ukazují, jak široké možnosti nabízí hra se světlem,” říká Jiří Sulženko.

"Konkrétní místa, kde lidé najdou instalace, jsou DEPO2015, Papírna, pod mostem Milénia, hřiště u Radbuzy mezi depem a plovárnou, Korandův sbor, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Západočeské muzeum, budova „mrakodrapu“ BCB, podchod Tyršovy ulice, Štruncovy sady, nádvoří Plzeňského Prazdroje a pivovarské sklepy Plzeňského Prazdroje, kam se návštěvníci budou moci podívat úplně poprvé v historii pivovaru," doplnila Mirka Reifová, mluvčí Plzeň 2015.

Na trase uvidí lidé například světelnou sochu Speederman umělce Davida Černého nebo například videomapping La Plante, chybět nebude ani světelná socha Mrak dvojice irských umělců Caitlinda Browna a Wayna Garretta.

Světly ožije i Plovárna u Radbuzy. Chybět nebude ani převozník nebo lampionový průpvod...

Do Festivalu světla se zapojí také bývalá městská plovárna na Radbuze. Krom teplého občerstvení a pití tam nebude chybět ani převozník. "Návštěvníkům plovárna poskytne příjemně atmosférické místo, kde si mohou odpočinout nebo se naladit na začátek cesty. Prostor bude osvětlený lampiony a svíčkami, a protože den před Festivalem světla se slaví čínský nový rok, bude během večera hrát živá hudba v asijském stylu. V pátek vystoupí čínské trio Pražské S'-ču, plzeňská taneční skupina NoTa a divadlo Geld und Money Theatre Plzeň. V sobotu se do akce zapojí plzeňští otužilci a žongléři, hudební atmosféru navodí ambientní DJ. Večer odsud vyrazí lampionový průvod na vyhlídku, přineste si vlastní lampiony či svíčky v lucernách a pomozte nám vytvořit sousedskou atmosféru festivalu světla,“ zve za organizátory Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor, který akci za podpory Plzně 2015 pořádá.

Cestu na plovárnu navíc z depa v Cukrovarské rozsvítí díky miniaturním LED žárovkám instalace japonské umělkyně s názvem „Light bottles“.

Vstup na celý festival je zdarma, všechny instalace budou k vidění po oba dny od 18 do 23:30 na trase podél řeky Radbuzy.

FOTO: Caitlind Brown & Wayne Garrett, autor: Luboš Wisniewski, SignalFestival

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT