QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sucho v regionu se stupňuje. Požárů stále přibývá

21.06.2017 7:01

Sucho v posledních letech v letní sezóně sužuje také Plzeňský kraj. Výsledkem je i navyšující se počet výjezdů hasičů k požárům různých porostů. Počty už stoupají i letos.

DOL_3547

Horko a sucho posledních týdnů v Plzeňském kraji přidělává práci hasičům. Počty výjezdů k požárům porostů, luk a polí stoupají. I když škody nejsou vždy vysoké, zásahy jsou v mnoha případech maximálně náročné.

Jen od začátku týdne museli hasiči v obdobných případech zasahovat několikrát, více zde. V letošní letní sezóně ovšem funguje princip výstrahy v souvislosti s rizikem vzniku požárů v kraji podle nového režimu. 

"Na konci loňského roku vešlo v účinnost nové nařízení Plzeňského kraje, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. V minulosti období nepříznivých klimatických podmínek v kraji vyhlašoval a odvolával hejtman. Nově začátek období nastává v okamžiku, kdy Český hydrometeorologický ústav zveřejní v rámci systému integrované výstražné služby výstrahu ´nebezpečí požáru´ či ´vysoké nebezpečí požáru´, a platí po celou dobu platnosti této výstrahy," říká mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Existuje ovšem možnost, kdy může hejtman udělat výjimku. "Může na základě žádosti Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje období nepříznivých klimatických podmínek nastat dnem uvedeným v informaci hejtmana Plzeňského kraje o začátku období nepříznivých klimatických podmínek, stejným způsobem pak musí být i ukončeno," dodává mluvčí krajských hasičů.

V současné době platí v Plzeňském kraji střední riziko vzniku požárů. Jen na severu Plzně se pro středu zvýšilo na čtvrtý stupeň, tedy na vysoké riziko. Obecně platí v takových obdobích tradiční nařízení. "V období nepříznivých klimatických podmínek se mimo jiné nesmí v lesích, parcích i jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí stohů a polí s obilím je tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Je zakázána pyrotechnika, ohňostroje a dokonce lampióny i balónky štěstí. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotiva a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě. Výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a technika IZS," upozorňuje Pavla Jakoubková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24