Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Jeden svět navštívily dva tisíce diváků

24.03.2013 19:11

Přes tři desítky projekcí, dva tisíce diváků a řada odborných diskuzí a debat, to je bilance mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět, který v uplynulém týdnu proběhl v Plzni.

IMG_0004

Přes tři desítky projekcí filmů pro veřejnost, dvě desítky školních projekcí, tři besední odpoledne, čtyři hudební koncerty, dvě výstavy, tři promítací místa a na dva tisíce diváků. To jsou základní čísla regionální části patnáctého ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který v uplynulém týdnu proběhl v Plzni.

"Letošní návštěvnost nás hodně potěšila, u velké části filmů bylo hodně zaplněné hlediště, minimálně v pěti případech bylo zcela vyprodáno," pochvaluje si Lenka Meteláková Pekařová z pořádající společnosti Člověk v tísni.

Zhruba polovina návštěvnosti připadá na dopolední školní projekce, druhá pak na odpolední program pro veřejnost.

Festival Jeden svět nenabízí divákům pouze zhlédnutí vybraných dokumentů, ale snaží se také nabídnout prostor přemýšlení o jejich tématech a po projekcích následují moderované debaty.

"Snažili jsme se pro témata jednotlivých filmů hledat jejich lokální rozměr. Diváci tak mohli po projekci často diskutovat s pracovníky regionální pobočky společnosti Člověk v tísni, ale i s odborníky z dalších organizací. Velmi významně nám s diskuzemi pomohli pracovníci partnerské organizace, Fakulty filozofické ZČU," doplňuje Lenka Meteláková Pekařová.

Hlavní téma letošního ročníku festivalu se vztahovalo k narůstající nesnášenlivosti ve společnosti, zastoupeny byly i snímky zaměřené na chudobu. Diváci však v programu našli také filmy sledující další témata, např. dodržování lidských práv v některých nesvobodných zemích světa, boj za práva žen či ekologii.

"Myslím si, že jsme divákům nabídli hodně témat k přemýšlení a doufám, že jsme jim ukázali i některé cesty, jak se do řešení problémů aktivně zapojit," uzavírá Lenka Meteláková Pekařová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství