Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Z více než 900 žáčků prvních tříd jsou rytíři Řádu čtenářského - FOTKY

24.05.2024 8:55

Ve všech velkých provozech Knihovny města Plzně probíhá v průběhu května a června maraton slavnostního pasování prvňáčků na čtenáře.

pasování prvňáčků_0524_KMP (1)
pasování prvňáčků_0524_KMP (1)pasování prvňáčků_0524_KMP (2)pasování prvňáčků_0524_KMP (3)pasování prvňáčků_0524_KMP (4)

Z prvňáčků jsou rytíři Řádu čtenářského. Pasování je vyvrcholením celoročního projektu “Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka”, který má za cíl podpořit už od prvního ročníku školní docházky čtenářské návyky dětí a jejich vztah ke knížkám.

Do celostátního projektu se letos v Plzni a blízkém okolí zapojilo prostřednictvím své školy více než 900 žáčků prvních tříd.

„Díky spolupráci Knihovny města Plzně a vybraných základních škol se děti během roku seznamují s knihovnou a vhodnými knížkami pro začínající čtenáře. Kromě toho pro ně připravujeme setkání se spisovateli a ilustrátory, společná čtení a další aktivity,“ říká Petra Pekárková, vedoucí Ústřední knihovny pro děti a mládež.

V závěru školního roku přicházejí do jednotlivých knihoven rytíři a králové, aby slavnostně pasovali prvňáčky na rytíře Řádu čtenářského a odměnili je tak za obrovské celoroční úsilí při zvládání náročných čtenářských dovedností. Děti si kromě pasovacího glejtu a drobných dárků odnášejí domů i nezapomenutelný zážitek a také speciální knížku vhodnou pro začínající čtenáře, vydanou pouze pro účely projektu.

Letos je pro ně připraven pohádkový příběh spisovatelky Zuzany Pospíšilové a ilustrátorky Ivety Autratové Kouzelné brýle. „Jen v hlavní budově knihovny máme do projektu zapojeno 5 tříd. Slavnostní pasování na čtenáře s předáváním knížek proběhne v Polanově síni 27. a 30. května a 5. a 13. června,“ doplňuje Petra Pekárková.

Celostátní projekt „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka” vyhlašuje každoročně Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a v letošním roce probíhá již 16. ročník.

Foto KMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT