Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Křižovatka U Jána projde rekonstrukcí. Plzeň žádá o dotaci na doplnění přechodů

26.04.2024 12:21

Plzeň prostřednictvím svého Útvaru koordinace evropských projektů požádá o dotaci na projekt „Doplnění přechodů pro chodce v křižovatce U Jána“ nacházející se mezi centrem města, pivovarem a hlavním vlakovým nádražím. Křižovatka by měla projít rekonstrukcí v roce 2025.

sirková u jána

„V současnosti se jedná o velmi frekventovaný úsek, který se po stavebních úpravách může stát nejpřímější spojnicí mezi centrem města a turisticky hojně navštěvovaným areálem Plzeňského Prazdroje. Proto pevně věřím, že se nám podaří křižovatku upravit tak, aby byla bezpečnější nejen z pohledu automobilového provozu, ale také dostatečně přívětivá pro chodce a cyklisty,“ říká primátor Roman Zarzycký.

Prostřednictvím nástroje ITI (Integrované územní investice) Plzeňské aglomerace by mohlo město z evropského programu IROP získat na rekonstrukci až 17 milionů korun. Doplnění přechodů je součástí připravované rozsáhlé rekonstrukce křižovatky, tedy projektu za zhruba sto milionů korun.

„Cílem je zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. Chodci nyní v křižovatce U Jána nemohou přecházet jednotlivá ramena křižovatky a zablokovány jsou přirozené pěší trasy od Pražské ulice k pivovaru Prazdroj a od Mikulášské do Tyršovy ulice. Jednotlivé větve křižovatky budou proto upraveny tak, aby vznikla místa pro přecházení a vytvořeny budou také chodníky podél Ukrajinské ulice,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Součástí projektu jsou také úpravy inženýrských sítí kanalizace, vodovodu, elektrické trakce a veřejného osvětlení. Veřejná zakázka na zhotovitele akce bude zadána formou sdružení zadavatelů, kterými jsou statutární město Plzeň, Ředitelství silnic a dálnic a VODÁRNA Plzeň.

Stavět by se mělo v roce 2025. S přípravou a podáním žádosti souhlasila rada města na svém posledním zasedání.

V případě získání dotace ve výši 17 milionů korun tak město projekt zafinancuje částkou 37,3 milionu korun, Ředitelství silnic a dálnic částkou 14,6 milionu korun a plzeňská vodárna částkou 31,1 milionu korun.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT