Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

15.05.2024 16:13

Zemřel Vlastimil Harapes

Bylo mu 77 let

15.05.2024 13:58

Fanoušci hokeje, zbystřete!

Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art. Podívejte se na FOTKY.

V Plzni na Slovanech vyroste nová městská čtvrť pro deset tisíc lidí – VIZUALIZACE

15.05.2024 12:51

Nová čtvrť evropského formátu s více než 3000 bytů, centrálním parkem i obchody a kancelářskými prostory vyroste v Plzni na Slovanech.

Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (2)
Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (2)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (1)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (7)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (8)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (4)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (3)Na Slovanech vyroste nová čtvrť_0524_MMP, vizualizace APB (6)

Kasárna Slovany v Plzni se promění v moderní městskou čtvrť pro zhruba 10000 lidí. Během 15 let zde má vzniknout více než 3000 bytů, kanceláře, obchody, park i školka.

První domy vedoucí k oživení třicetihektarové zóny se začnou stavět do dvou let. Areál největších plzeňských kasáren je opuštěný od roku 1992, od té doby čeká na zasíťování a výstavbu.

Projekt ve středu 15. května společně představili investor, jímž je společnost APB Plzeň a. s., a město Plzeň, které s investorem jednalo o možnostech využití chátrajícího brownfieldu pro vznik moderní městské čtvrti.

„Podobně velký projekt v Plzni nikdy nebyl realizován, nejen proto mu přikládáme mimořádnou váhu. Oslovili jsme renomované architekty a projektanty, kteří splnili naše požadavky. Pro mě osobně, investora a občana Slovan, se jedná o srdeční záležitost. Díky spolupráci s městem máme jedinečnou šanci vytvořit moderní čtvrť evropského formátu s třetinovým podílem zeleně a úplnou občanskou vybaveností,“ říká investor Petr Březina, místopředseda představenstva APB – PLZEŇ a.s.

„Udělali jsme významný krok k revitalizaci největšího brownfieldu v Plzni. Jsme první koalice, která našla vůli jednat se soukromým vlastníkem, jenž by bez města celé území budoucí výstavbě otevřel jen těžko. Řešíme výstavbu bytů, školky a věřím, že se nám zde po desítkách let podaří vybudovat i základní školu,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký.

Nová čtvrť, v níž vznikne 3230 bytů, by se měla budovat postupně zhruba 10 let. Hrubá podlažní plocha nových budov v areálu bude 400 tisíc metrů čtverečních, rozloha centrálního parku dva hektary, součástí bude také parkovací dům typu P + R. Počet nových pracovních míst v administrativních budovách a službách by měl být pro zhruba 2300 zaměstnanců.

„Čtvrť Kasárna Slovany bude stavěna podle nejaktuálnějších urbanistických trendů tak, aby vytvořila zdravé životní prostředí s vyváženým klimatem i město krátkých vzdáleností, které poskytne obyvatelům klíčové služby, vybavenost i možnost zaměstnání,“ přiblížil hlavní architekt projektu Pavel Joba ze studia M1 s.r.o.

Klíčovým veřejným prostorem se stane centrální rekreační park o ploše 20 tisíc m2. „Všechny ulice budou osázeny oboustrannými alejemi s pestrou druhovou škálou stromů, tvořící soustavu tzv. modrozelené infrastruktury. Ve středu území vnikne soustava veřejných prostorů – parkové obytné náměstí propojené se školou i městské náměstí s točnou MHD obklopené naopak administrativními budovami a obchodem," přiblížil dále architekt projektu.

Obytná výstavba v nové čtvrti by měla podle investora nabídnout různé úrovně standardu, od městských dostupných bytů přes střední úroveň bytového standardu až po rodinné bydlení ve viladomech a takzvaných townhousech. Přes rozdílnost standardu bude všechny sektory spojovat kvalita životního prostředí a soulad staveb s vegetací.

„Uvnitř zástavby i na střechách domů bude dbáno na uplatnění vegetace a hospodaření s dešťovou vodou tak, aby se eliminovalo letní přehřívání postihující kvůli klimatickým změnám centra ‚kamenných‘ měst. V rozumné míře budou na střechách budov rozmístěny fotovoltaické panely. Vytápění velké části rezidenčních domů bude řešeno pomocí geotermálních vrtů tak, aby nově koncipovaná čtvrť nebyla energeticky závislá na plynu ani centrální výrobě elektřiny,“ řekl Pavel Joba.

Podle technického náměstka primátora Pavla Bosáka jednou z priorit pro město bylo nastavení developerských kontribucí. „Počítáme s předkupním právem na pozemky pro městské byty, s odkupem pozemků pro mateřskou školu za symbolickou cenu 40 korun za metr čtvereční a s úplným podílem investora na vybudování nulté etapy vodárenského souboru Ostrá Hůrka, kde je cena investice odhadována na zhurba 200 milionů korun,“ uvedl Pavel Bosák.

„Pro město Plzeň se jedná o zásadní projekt z pohledu budoucí bytové výstavby. Předpokládáme, že získáme předkupní právo na pozemky o výměře více než pět hektarů. Podle stávajících hrubých odhadů by na nich krom školských zařízení mohlo vzniknout až sedm set nových městských bytů v moderním zeleném stylu, a to v bezprostřední blízkosti dvouhektarového parku,“ uvedla radní pro bytovou oblast a dostupné a sociální bydlení Světlana Budková.

Ještě letos bude hotova projektová dokumentace k výstavbě a také zahájena stavba infrastruktury. Nová čtvrť bude zapojena do systému městské dopravy, ale i na uliční síť s automobilovou a cyklistickou dopravou.

Do lokality půjde ze strany soukromého investora v nejbližších letech kolem 15 miliard korun.

Foto MMP, vizualizace poskytla společnost APB Plzeň a.s.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT