QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Domažlicích bude znovu obcházet ponocný

01.07.2016 17:14

Prázdninové pátky a soboty bude v Domažlicích znovu k vidění tradiční ponocný. Speciálně se pak představí během Chodských slavností. "Trumpetu mám vyleštěnou," říká Roman Holub.

VP14

Bez ponocného by Domažlice zkrátka nebyly Domažlice. Ponocný je s městem spjatý už celou řadu let, dokonce i během totality jeho hlas náměstím zněl, i když byl jen reprodukovaný. V posledních zhruba patnácti letech je domažlickým ponocným Roman Holub.

"Noční pochůzky ponocného městem a jeho zpěv patří ke stále živé tradici Domažlic. Setkat se s ním můžete od července do konce srpna na náměstí Míru u věže, kde zpěvem odpovídá na hlas pověžného, kterého uslyšíte pět chválu Hospodinu a nabádat před ohněm z ochozu věže. Ponocný v historickém kostýmu s halapartnou a lucernou je vděčným námětem pro fotografie návštěvníků města," láká na celkem netradiční postavu města domažlické Íčko.

Podívaná je to pro návštěvníky zdaleka celkem netradiční, nicméně místním už to ani nepřijde. "Patři to k Domažlicím. Já sám jsem vyrůstal pod věží a slýchával jsem to. Myslím, že jsou v tom Domažlice jedinečné a bez ponocného by ani Domažlicemi nebyly," říká Roman Holub.

Vyleštěná a vyspravená trumpeta, vyčištěný kabát. Ponocný se hlásí do služby!

Od začátku své "kariéry ponocného" vystřídal už tři kostýmy. "Ten úplně první jsem měl půjčený z Chodského muzea, pak po asi půl roce jsem už dostal nový a ten, co mám teď, je od loňska nový. Je trochu odlehčený," dodává domažlický ponocný s tím, že na start sezóny je připravený, prý i trumpetu už má vyleštěnou a vyspravenou.

Kdo by si myslel, že dělat ponocného je úplná procházka růžovou zahradou, to by se mýlil. Kabát je totiž dost těžký a v letních horkých večerech rozhodně není zrovna ideálním oblečením.

Ponocný bude v Domažlicích k vidění a slyšení vždy v pátek a v sobotu během července a srpna od 21 do 22 hodin. O Chodských slavnostech se představí v sobotu 13. srpna ve 20:00, 21:00, 22:00 a 23:00. V neděli 14. srpna pak ve 20 a 21 hodin.

FOTO: www.ponocny-do.wz.cz/

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT