V kraji platí znovu výstraha kvůli nebezpečí požárů

26.06.2017 13:03     26.06.2017 13:12

Od pondělního dopoledne platí v Plzeňském kraji znovu po několika dnech varování před vznikem požárů, které vydává ČHMÚ. Zakázané je například i kouření v lesích nebo pyrotechnika.

19.6.2017 (KT ) požár trávy Ujčín

Výstraha kvůli nebezpečí požárů platila v Plzeňském kraji v minulém týdnu. Ukončily ji bouřky a přívalové deště, které se krajem přehnaly v noci ze čtvrtka na pátek. V pondělí ovšem ČHMÚ vydal výstrahu opětovně.

"Počasí u nás bude ovlivňovat oblast nižšího tlaku vzduchu. Ze západní, přes střední a dále nad severní Evropu bude postupovat tlaková níže a s ní spojená zvlněná studená fronta ovlivní počasí u nás ve čtvrtek. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu," upozorňují meteorologové.

V Plzeňském kraji platí výstraha od pondělního dopoledne až do středy 28. června do 22. hodiny. Po tuto dobu platí celá řada opatření i zákazů. "V období nepříznivých klimatických podmínek se mimo jiné nesmí v lesích, parcích i jejich okolí do 50 metrů rozdělávat oheň a kouřit, v okolí stohů a polí s obilím je tento zákaz na vzdálenost 100 metrů. Je zakázána pyrotechnika, ohňostroje a dokonce lampióny i balónky štěstí. V tomto období nesmí vyjet parní lokomotiva a je zakázáno jezdit jakýmkoliv motorovým vozidlem mimo komunikaci po polích i ve volné přírodě," připomíná mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková s tím, že výjimku mají pouze zemědělské a lesní stroje a technika IZS.

FOTO: HZSPK _ ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24