Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ledové křeslo v Plané budí rozpaky. Líbí se Vám?

22.12.2020 11:05

Od soboty 19. prosince stojí na náměstí v Plané ledové křeslo. Město ho nechalo postavit vedle vánočního stromku. Je vytvořený z několika bloků ledu, spotřebovalo se tisíc litrů vody.

ledové křeslo

V loňském roce vedle stromečku stál ledový anděl, který se setkal s úspěchem. Letos město vybralo další ledovou atrakci, tentokrát ve tvaru křesla, do kterého si můžete i sednout. "Už loni jsme tu při rozsvícení stromu měli ledového anděla a měl úspěch. Letos jsme proto chtěli přijít s další podobnou zajímavostí. Ale protože kvůli vládním opatřením není možné pořádat veřejné akce, bylo křeslo instalováno na poslední adventní víkend," uvedla Petra Tomášková z odboru kultury.

Jak dlouho křeslo na místě vydrží, to záleží především na teplotách, které budou venku panovat. Do Vánoce se očekávají teploty až kolem 11 stupňů, poté se má ochladit. "Křeslo je vyrobeno z šesti ledových bloků, jeden se vyrábí čtyři dny a spotřebuje se na něj tisíc litrů vody. Led je několikanásobně odolnější a tvrdší, než přírodní led. Samozřejmě jsou pro něj ideální teploty pod bodem mrazu, ale vydrží nějakou dobu i teploty lehce nad nulou. Tento týden ale má přijít poměrně velké oteplení, tak uvidíme, co se sochou udělá," řekl Tomáš Toušek z firmy Ice Factory, která křeslo vytvořila.

Jak se líbí křeslo místním? Názory se různí, nejvíce se samozřejmě líbí dětem. "Celkový dojem náměstí působí ponuře... proč nejsou nasvíceny dominanty náměstí... kašny, zábradlí morového sloupu, radnice... Náměstí rozhodně nepůsobí duchem Vánoc! Kdy jindy, než v této těžké Covid době by náměstí a jeho vánoční výzdoba měla dodávat lidem sváteční atmosféru a vánoční náladu, jako je tomu např. v Chodové Plané, Stříbře, či jinde," reaguje na facebookové stránce paní Blanka.

V Plzni se můžeme těšit na výstavu ledových soch hned v lednu 2021. Bude umístěna v plzeňském pivovaru. Otázkou je, jaká budou platit opatření proti koronaviru, která by například zamezila přístup veřejnosti na výstavu.

Foto: FCB Ice Factory

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT