QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se hledá nejlepší novostavba posledních let

15.02.2018 13:48

Až do konce února mohou zájemci nominovat na Cenu Hanuše Zápala nejlepší stavby, které v Plzni vznikly v posledních čtyřech letech. Máte nějaký tip?

FDU_Ladislava_Sutnara_2010-2013

Poslední dva týdny je možné přihlašovat plzeňské novostavby na Cenu Hanuše Zápala za období 2014–2017. Stavby dokončené od ledna 2014 do prosince 2017 na území města Plzně může do soutěže bezplatně přihlásit každý.

Do konce února je formulář k dispozici na webu ukr.plzen.eu. Přihlášky je možné zasílat také písemně na adresu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Nominované novostavby posoudí odborná porota složená z mimoplzeňských architektů a cenu vítězi udělí primátor města Plzně na slavnostním vyhlášení 12. dubna 2018.

"Písemný návrh na nominaci může podat kdokoliv se souhlasem autora a vlastníka stavby a s dalšími náležitostmi, které jsou uvedeny na webu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně ukr.plzen.eu a webu města plzen.eu. Nezáleží na velikosti nebo společenském významu stavby, rozhodující je její estetické a technické zpracování, vyhrát může kdokoliv,“ říká sekretář soutěže z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně architektka Irena Langová.

O udělení ceny rozhoduje primátor města Plzně na základě doporučení odborné poroty, která posuzuje díla navržená na nominaci. "Pro zachování nestrannosti tvoří porotu vždy mimoplzeňští architekti. Letos přivítáme celkem pět odborníků, mezi kterými bude například profesor Jaroslav Šafr, který je činný v představenstvu České komory architektů, nebo Ondřej Císler, který je Plzeňanům známý svojí realizací kašen na náměstí Republiky,“ popisuje složení poroty Irena Langová.

Cena Hanuše Zápala je vyhlašována primátorem města Plzně jednou za čtyři roky a nese s sebou i stotisícovou finanční odměnu. Poprvé byla udělena architektům Václavu Ulčovi a Radku Dragounovi za architektonické řešení budovy Centrální požární stanice HZS Plzeňského kraje. Podruhé ji za období 2006–2009 získal architekt Karel Hanzlík za architektonický návrh areálu 6th RIVER – Plzeňského vědecko-technologického parku. V posledním ročníku byla za návrh budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara oceněna práce docenta Jana Štípka in memoriam.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24