QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na dálničním obchvatu Plzně se zruší poplatky za osobní auta

20.09.2016 19:50

Ministerstvo dopravy vybralo 11 dálničních úseků, kde osobní auta nebudou za průjezd platit. Motoristé ušetří za poplatky od ledna.

dálnice, www.ceskedalnice.cz

Dálniční známku nebudou muset mít  vozidla na 22 kilometrech obchvatu Plzně. Na dálnicí D5 nebude dále nutná ani u Berouna.

"Je to letos deset let, co funguje obchvat Plzně. Jednoznačně výrazně pomohl a jsem rád, že nyní budou mít Plzeňané i návštěvníci možnost využít tuto objízdnou trasu města bez placení dálniční známky," uvádí primátor města Martin Zrzavecký.

"Nezpoplatněný dálniční obchvat Plzně požadovalo město již od roku 1995, je to jedna z mála možností, jak bez dodatečných investičních nákladů ulehčit dopravně přetíženému centru města. Jako náměstek primátora jsem o tom jednal od roku 1995 s celou řadou ministrů dopravy. A několik plzeňských primátorů o tom jednalo s celou řadou premiérů. Jsem rád, že jsme se naplnění oprávněného požadavku města dočkali. I když je to až po deseti letech od otevření celého dálničního obchvatu města Plzně,“ dodává náměstek primátora Petr Náhlík.

Ministerstvo dopravy zruší poplatky na celkem 111 kilometrech dálnic v celé republice. Tyto úseky vybralo proto, že jde o obchvaty velkých měst, které už řidiči bez dálniční známky nebudou muset objíždět po silnicích nížších tříd. Podle ministra dopravy Dana Ťoka nepřinese vyjmutí  těchto úseků ze sítě zpoplatněných silnic významný propad v příjmech za dálniční známky. Ministr dále uvedl, že ceny dálničních známek by se v příštím roce neměly měnit. Nyní vyjde roční kupon na 1 500 korun, měsíční na 440 a desetidenní na 310 korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT