Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V Přešticích poteče pivo proudem! Městský pivovar poprvé otevře brány

28.08.2017 11:03

V úterý 29. srpna přesně ve 14 hodin se v Přešticích na jižním Plzeňsku oficiálně obnoví tradice vaření piva. Nový městský pivovar čeká slavnostní otevření. Přinášíme podrobnosti!

Pivo

Městský pivovar U Přeška se budoval na náměstí v Přešticích od konce loňského roku. Jeho název je odvozený od Přecha, zdrobněle Přeška, dávného zakladatele Přeštic. Vlajkovou lodí v nabídce piv bude ležák Kilián, který je pojmenovaný po patronovi města. Jeho socha stojí na náměstí.

Obliba minipivovarů v Česku v posledních letech stoupá. V Přešticích ovšem vsadili ne na soukromého provozovatele, ale rovnou na městský pivovar. Budova na náměstí, kde býval kdysi výletní hostinec, dlouho čekala na nový impuls. Zájemci, kteří si chtěli objekt pronajmout, navrhovali projekty typu čínské bistro nebo jídelny.  "My jsme naopak chtěli vybudovat něco výjimečného, proměnit budovu v důstojné a reprezentativní prostory. A minipivovar je skvělá volba,“ říká starosta Přeštic Karel Naxera.

Město investovalo do technologie pivovaru 3,5 milionu korun. Další 1,5 milionu korun pak stálo vybavení restaurace. Oprava budovy, která byla léta nevyužitá, stála doposud 12,7 milionu korun. 

Pivovar bude nabízet kromě Kiliána i další piva. Silnější pivo je pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, který nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru Přeštice hraběte Schönborna. Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v Česku. Lahůdkou je svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, kdy v Přešticích zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrich.

"Chceme nenásilně návštěvníkům pivovaru připomenout naší historii," říká Drahomíra Valentová, vedoucí Domu historie Přešticka, která se svými kolegy názvy vybírala.

Pivo vaří zkušený sládek Petr Hampl vyučený v Plzeňském Prazdroji. Restaurace nabízí přes sto dvacet míst k sezení, k dispozici jsou dva salonky a připravuje se i zahrádka přilehlá k zadní části budovy. Provozovateli jsou Zdeněk Papáček a Kamil Černý s bohatými zkušenostmi v oboru gastronomie.

Na VIDEOPOZVÁNKU semůžete podívat zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte