QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V regionu se stalo za posledních 6 měsíců přes 1500 nehod a zemřelo 18 lidí

23.07.2016 8:11

Přes 1500 dopravních nehod, 18 mrtvých, 35 těžce zraněných a škody více než 129 milionů, taková jsou čísla nehodovosti za první pololetí roku 2016 v Plzeňském kraji.

Nehoda Štefánikova Plzeň _foto QAP_CZ (3)

"Policisté služby dopravní policie za prvních šest měsíců letošního roku zaevidovali celkem 1571 dopravních nehod," upřesnil mluvčí policie Jan Koželuh s tím, že nárůst oproti stejnému období roku 2015 je 100 nehod.

Na silnicích v Plzeňském kraji zemřelo od začátku roku do konce června celkem 18 lidí, tedy o tři víc než vloni ve stejném období. "Nejvíce účastníků nehod zemřelo na Plzni - městě (8) a Plzni - venkově (6), na dalších územních odborech se vždy jednalo o jednu dopravní nehodu s následkem smrti," uvádí dále tiskový mluvčí.

Těžce zraněných bylo 35, celkové škody při nehodách byly stanoveny na celkovou částku, která překročila 129 milionů korun.

Přibylo řidičů pod vlivem alkoholu...

"V případě nehod pod vlivem alkoholu došlo k meziročnímu nárustu. Řidičů pod vlivem alkoholu, kteří zavinili dopravní nehodu, bylo celkem 145, což je o 19 více než v pololetí roku 2015," uvádí Jan Koželuh. Celkem v 92 případech měli řidiči více než 1,5 promile.

Zkoumají se i příčiny nehod...

Tady dlouhodobě vede nesprávný způspb jízdy tedy nevěnování se řízení, nedodržení bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly, nezvládnutí řízení). Na druhém místě je vysoká rychlost a potom nedání přednosti v jízdě.

Nejčastěji dochází k nehodám v pátek...

"V úterý došlo k 263 a v pátek k 295 nehodám. Následují je další pracovní dny týdne - 241 nehod v pondělí, 210 nehod ve čtvrtek, 201 nehod ve středu a nejméně nehod bylo zapsáno o víkendových dnech – 186 o sobotách a 175 o nedělích," uvádí dále Jan Koželuh.

Na silnicích je řada bezpečnostních akcí...

Policie realizuje v kraji co nejvíce bezpečnostních dopravních akcí. "Přesto je nereálné zcela vyloučit případnou kolizi. Proto bychom všem účastníkům silničního provozu rádi připomněli, aby byli na našich komunikacích opatrní, nepřeceňovali své schopnosti, dbali předpisů, v maximální míře se soustředili na jízdu, byli připraveni a předpokládali případné kolizní situace. Každý by si měl uvědomit, že dopravní nehoda může každému v setině sekundy změnit celý život," dodává tiskový mluvčí polcie.

ilustrační foto QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24