QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Tojicích mají raritu. Nutrií je tu víc než obyvatel! FOTKY!

24.04.2016 17:14

Tojice, malou vesnici na jižním Plzeňsku, proslavila poměrně netradiční zajímavost. V říčce tu totiž mají hodně početnou rodinku nutrií. Místní i turisté sem chodí hlodavce - hladovce často krmit.

NUT_01
NUT_05NUT_03NUT_04NUT_02NUT_01

V místní říčce se po velké vodě v roce 2002 usadil páreček nutrií. Anynka a Albert se coby správné myši poctivě množili a množili, až  se rozrostli na obří rodinu. Je jich tu už tolik, že bez nadsázky porazí v početnosti místní obyvatle.

 „No je nás tu trvale asi 80 a myší tu bylo vloni na jaře přes stovku, takže to v přepočtu vychází minimálně jedna nutrie na domácnost," směje se pamětnice Růžena Skalová, která se do Tojic přivdala už v roce 1965. 

Coby nejbližší sousedka nutrií, sem chodí myšky i myšáky pravidelně krmit, stejně tak, jako řada místních i turistů. Občas se i stane, že někdo přiveze plnou igelitku tvrdého pečiva, kterou pak nechá ve speciálním dřevěném krmítku. Jo, lidi jsou hodní. Nechávají nám tady pro ně zásoby. Já vždycky, když vidím, že mají hlad, tak jim z toho pár porcí vyberu. Je s nima sranda, nechají se krmit i z ruky. Hlavně děti to vždycky baví," dotává Růžena Skalová.

S dětmi sem často chodí i Martina Krumpholcová. „Největší výhodu vidím v tom, že když jste v ZOO, tak stojíte za mřížemi, všude samá cedule NEKRMIT. To tady paplatí a je to prostě super ten bezprostřední kontakt se zvířaty a myslím si, že to sem k nám do Tojic láká i dost turistů," řekla další z místních obyvatelek.

Podobnou nutrií rodinku mají také třeba v Nýrsku na Klatovsku. I tam před lety po řece připlaval pár nutrií, který se rozmožil až na několik desítek kusů čítající skupinu. Samice totiž mívají mladé i několikrát do roka a v jednom vrhu přivedou na svět až šest potomků. 

FOTO: QAP
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24