Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pochopitelná transakce? Město chce odkoupit podíl ve firmě Dominik centrum

25.10.2017 15:12

Proč chce vedení města koupit 20 % ve společnosti Dominik centrum, která provozuje Měšťanskou besedu? A proč má zájem z firmy udělat městskou organizaci, přestože jednu podobnou už má?

beseda foto www_mestanskabeseda_cz

Rada města Plzně schválila záměr odkupu 20% podílu ve společnosti DOMINIK CENTRUM s.r.o., která až do roku 2018 provozuje Měšťanskou besedu (vlastník objektu je město). Podíl chce město odkoupit od Ivana Jáchima, který by zřejmě pak ve společnosti dál setrval.

V této organizaci má město Plzeň již dlouhodobě podíl 80 %. Proč chce město odkoupit i zbylých dvacet procent? A jaké mělo doposud výhody z toho, že má 80 % v takové firmě?

„Model, kdy bude mít objekt na starost naše městská organizace, nám umožní jeho provozování formou in-house zadání, což znamená, že odpadne povinnost vypisovat tendr na provozovatele. Hlavním cílem tohoto kroku je to, aby byla zajištěna kontinuita provozování objektu i dramaturgické koncepce kulturních akcí pro veřejnost, která se těší velké a dlouhodobé spokojenosti návštěvníků Měšťanské besedy “ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

 

Kolik by město za odkup podílu dalo, zatím není jasné. „Město nyní nechá zajistit znalecký posudek na ocenění hodnoty společnosti DOMINIK CENTRUM s. r. o. a předloží nabídku odkupu Ivanu Jáchimovi,“ informuje zpráva z jednání Rady města Plzně, kde byl záměr schválen.  

 

Podle sbírky listin veřejného rejstříku nebylo možné dohledat donedávna hospodaření firmy. Poslední účetní závěrky za pol. roku 2014, celý r. 2015 i 2016 zde donedávna chyběly.  (Mimochodem byly zaslány na soud 19. 10. 2017, až po našem dotazu na ně na vedení města – dotazovali jsme se 17. 10. 2017. A tím, že je společnost neposlala na soud, porušila dokonce zákon – viz níže vyjádření právníka Mgr. Ing. Pavla Cinka z advokátní kanceláře CINK a partneři).

 

Společnost DOMINIK CENTRUM s.r.o. měla podle účetní závěrky za r. 2016 zisk po zdanění 241 000,- Kč při obratu 39,5 milionu korun. K 30. 9. 2017 zaměstnávala společnost podle Ivana Jáchima 15 lidí. I když město Plzeň má doposud 80% podílu ve firmě, žádné finanční přínosy z podílu neměla.

„Společníkům nebyl vyplácen žádný podíl na zisku,“ potvrdila mluvčí radnice Eva Barborková. „Zisk v minulých 3 letech nebyl vyplácen společníkům,“ dodal majitel 20% podílu a jednatel společnosti Ivan Jáchim. Ten QAPu potvrdil, že kdyby město jeho podíl odkoupilo, měl by nadále zájem ve společnosti setrvat jako ředitel, jednatel apod.

Nabízí se i otázka proč investovat peníze státních poplatníků do firmy, když už jednu podobnou město má. Nebylo by z hlediska dobrého hospodáře správnější naopak 80% podíl, z kterého nemá v posledních letech žádné příjmy, naopak prodat? To vedení města ale nechce.

Město Plzeň má navíc jednu organizaci s podobnou činností. A to je společnost Plzeň 2015. „Plzeň 2015 nemá stejný předmět podnikání,“ uvedla na náš dotaz tisková mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Rejstřík a skutečnost ale mluví jinak. Plzeň 2015 zajišťuje totiž provoz objektů DEPO 2015 a Peklo a pořádá tam akce, stejně jako společnost Dominik centrum provozuje Besedu.

V rejstříku u společnosti Plzeň 2015 je uveden mimo jiné předmět podnikání a činnosti - provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pronájem akcí, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí. Tedy stejná činnost, jaká je třeba v Besedě.

V současné době nejsou známé všechny detaily odkupu. Společnost DOMINIK CENTRUM s.r.o. je ještě vlastníkem společnosti DOMINIK CENTRUM SERVIS s.r.o. Zda by město koupilo s podílem i tuto společnost, není známo. „Toto téma bude teprve předmětem jednání,“ uvedla mluvčí magistrátu, stejně jako Ivan Jáchim.  

Jak odkup dopadne, zatím není jasné. Celou záležitost v konečném návrhu musí ještě schválit zastupitelstvo.

 

Vyjádření právníka Mgr. Ing. Pavla Cinka z advokátní kanceláře CINK a partneři k povinnosti zveřejnění účetních závěrek

Společnosti zapisované do obchodního rejstříku jsou povinny zveřejnit ve sbírce listin účetní závěrku a případně výroční zprávu bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 12 měsíců od rozvahového dne zveřejňované účetní závěrky. Tato povinnost vyplývá z §21a zákona o účetnictví ve spojení s §66 zákona o veřejných rejstřících. V případě, že statutární orgán tuto povinnost nesplní, odpovídá za případnou škodu tímto vzniklou.

V souvislosti s tím upozorňuji na skutečnost, že za nesplnění této povinnost může uložit rejstříkový soud pokutu až 100.000,- Kč a to i opakovaně a případně může i zahájit řízení o zrušení dané společnosti. Krom toho může za určitých okolností statutární orgán této osoby nesplněním této povinnosti naplnit skutkovou podstatu trestného činu dle § 254 odst. 2 trestního zákona (Zkreslování údajů o hospodaření a jmění). Pokud se prokáže, že toto opomenutí omezilo či ohrozilo třetí osobu (např. věřitele, obchodního partnera, zájemce o podíl ve společnosti ap.), může být (při způsobení škody značného rozsahu) statutárnímu orgánu uložen trest odnětí svobody až v trvání 8 let. Je proto na statutárních orgánech společností, aby byla z jejich strany tato povinnost řádně plněna  a účetní závěrky do sbírky listin včas zakládány.

foto: www.mestanska-beseda.cz

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT