QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Doubravce byl veřejnosti představen projekt na nové sportovně relaxační centrum - FOTKY

30.04.2024 11:22

U ejpovického železničního tunelu v takzvaném Psovském údolí v Plzni na Doubravce by měl vzniknout velký sportovně relaxační areál. Zástupci Čtyřky v pondělí 29. dubna představili projekt veřejnosti.

představení Psovské údolí_0424_MMP (7)
představení Psovské údolí_0424_MMP (7)představení Psovské údolí_0424_MMP (1)představení Psovské údolí_0424_MMP (2)představení Psovské údolí_0424_MMP (3)představení Psovské údolí_0424_MMP (4)představení Psovské údolí_0424_MMP (5)představení Psovské údolí_0424_MMP (6)

Projekt chce využít jedinečnosti Psovského údolí, které nabízí výhled na řadu dominant města, a především areál naváže na nově budovanou cyklostezku v místech zaniklé železniční tratě z Plzně do Chrástu.

Zástupci Čtyřky uspořádali v pondělí 29. dubna setkání s veřejností a týmem architektů, na kterém projekt představili. Za město Plzeň se akce zúčastnil náměstek Aleš Tolar, za obvod starosta Tomáš Soukup a místostarosta Jan Kakeš.

Pumptrack bude mít přibližně tisíc metrů čtverečních. „Právě pumptrack si lidé přáli ve druhém ročníku participativního rozpočtu Rozhodněte sami. My jsme proto rádi, že můžeme přání splnit. Místo nabízí velký potenciál a my ho určitě využijeme,“ uvedl starosta Čtyřky Tomáš Soukup.

Sportovně relaxační areál Psovské údolí nabídne možnost odpočinku na cestě po nové cyklostezce a poskytne cyklistům nebo pěším turistům možnost svézt se také na inline bruslích. Projekt totiž nabízí kromě sportovního vyžití také potřebné zázemí.

„Budou tu například cykloboxy nebo skříňky na boty pro inline bruslaře,“ dodal místostarosta čtvrtého plzeňského obvodu Jan Kakeš.

Chybět nebude ani občerstvení, dětské herní prvky a atraktivní vyhlídka, která by se dala využít také k menším kulturním akcím. Kromě toho zde bude pobytová louka pro pikniky a odpočinek.

Projekční práce by měly být dokončeny ještě letos. Na území budou muset být provedeny terénní úpravy, součástí stavebních prací bude také vybudování zpevněných cest a chodníků, aby bylo místo bezpečně přístupné. Odhadované náklady by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun. S realizací by se mělo začít příští rok.

„Věřím, že novou cyklostezku po bývalé železnici z Doubravky až do Chrástu si Plzeňané oblíbí, bude velmi využívaná, a proto velmi vítám myšlenku městského obvodu vybudovat u nástupu na tuto stezku areál s prostorem pro posezení, vyhlídku i odpočinek. Celkovou atraktivitu této části města pro trávení volného času to určitě ještě zvýší,“ uvedl náměstek primátora města Plzně Aleš Tolar, do jehož gesce spadá budování cyklostezek.

Projekt podpořil i primátor města Plzně.

„Jedná se o projekty, u kterých se naplno ukazuje synergie mezi městem, městským obvodem a v tomto případě i Plzeňským krajem. Z pozice primátora jsem připraven na projekt uvolnit část peněz z městského rozpočtu a budu usilovat o to, abychom sportovní relaxační centrum společně otevřeli co nejdříve, ideálně už v roce 2025. Věřím, že se bude jednat o atraktivní prostor nejen pro Plzeňany,“ dodal primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT