QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Veteráni dorazili do Plzně. Chystají se na jízdu i na besedu

04.05.2016 6:59

Slavnosti svobody v Plzni vypuknou ve čtvrtek a město už vítá své nejvzácnější hosty. Většina z válečných veteránů, kteří se oslav zúčastní, už je v Plzni. Kam za nimi vyrazit?

DSC05556

Také letošní Slavnosti svobody v Plzni přinesou návštěvníkům možnost setkat se s veterány druhé světové války nebos jejich potomky. Většina z veteránů, kteří se letošních oslav konce největšího válečného konfliktu zúčastní, už do západočeské metropole dorazila.

"Co se týká amerických veteránů, do Plzně letos přijedou Earl Ingram, George Thompson, Robert Gilbert, James Duncan, Reuben Schaetzel, Richard Pieper, vůbec poprvé od osvobození Glynn Ragy. Z belgických veteránů tu budou Michel Gilain, José Schindfessel, Louis Gihoul, Hubert Rauw, Paul Jacobs a nově Valere Gustin,“ uvedla Jana Švábková, vedoucí oddělení protokolu kanceláře primátora města Plzně.

V Plzni už je také vnuk generála Pattona George Patton Waters, účast potvrdil také vnuk plukovníka Charlese Nobleho.

Po skoro osmi stovkách kilometrů jízdy vedly první kroky Louise Gihoula na pivo...

Většina z třinácti veteránů, jejich příjezd je letos potrvzený, se v Plzni už ubytovala. Podle Patricie Kraftové, která se stará o americké veterány, přijede poslední ve středu. V případě belgických veteránů dorazí do západočeské metropole poslední v pátek, a sice Valere Gustin, který přijede do Plzně úplně poprvé. Také mezi americkými veterány je podle města jeden, který se zde objeví poprvé.

"Například už tradičně přijel s celou rodinou Louis Gihoul. V autě jel však sám, v 7 hodin ráno vyjel z domova v Belgii a v 15:15 hodin už pil po 785 kilometrech jízdy svoje první pivo v hotelu v Plzni,“ uvedla Pavla Kocourková, která během slavností doprovází belgické veterány. Louis Gihoul v listopadu oslaví 93 let.

Kde potkat válečné veterány během slavností?

Veteráni se budou účastnit nejrůznějších pietních aktů. V Plzni je navíc na sobotu 7. května od 10 hodin dopoledne připravená tradiční beseda a autogramiáda veteránů 2. světové války s veřejností v Měšťanské besedě. Na historických vojenských džípech projedou Plzní také v sobotu odpoledne v rámci Ride of Freedom.

RIDE OF FREEDOM - Cesta svobody sobota 7. května

15.30  odjezd z nám. Republiky
15.45 - 16.20 Bolevecká náves, setkání s veterány
17.00 - 17.30 Vzpomínka na padlé a položení květin u pamětní desky v Lobzích, setkání s veterány
18.00  Plzeň vítá lidovou tradicí – dojezd Ride of Freedom na náměstí Republiky

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24