Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ANO oznámilo lídra pro krajské volby i kandidáty na senátory

29.04.2024 18:44     29.04.2024 19:35

Volby do krajských zastupitelstev se blíží a jasno už je i u hnutí ANO. V pondělí 29. dubna se konal krajský sněm ANO v Plzni, na kterém hnutí oznámilo lídra. Kandidátem na hejtmana je Kamal Farhan.

kamal Zarzycky1

Až do dnešního dne nebylo známé, kdo povede hnutí ANO do krajských voleb v Plzeňském kraji. ANO oznámilo jméno lídra až na sněmu.

Krajský předseda hnutí a primátor Plzně Roman Zarzycký ještě 24 hodin před sněmem vyvracel na sociální síti facebook spekulace, že by to snad mohl být on sám. „Mám kandidovat v krajských volbách na hejtmana Plzeňského kraje? Za mě jasná odpověď. Nemám. Když jsem usiloval před dvěma lety o post primátora města Plzně, slíbil jsem vám, že budu plzeňské radnici věrný a budu makat pro Plzeňáky,“ uvedl v neděli večer Zarzycký na svém facebookovém profilu.

Hnutí ANO do nadcházejících krajských voleb nakonec povede Kamal Farhan. „Dnes jsme o tom rozhodli na krajském sněmu, který schválil i celou krajskou kandidátku. Já ji budu podporovat ze sedmého místa,“ uvedl Roman Zarzycký a doplnil: „Kamal Farhan je vzděláním lékař, aktuálně poslanec a také můj stranický kolega, který je expertem na zdravotnictví. Jsme dobří přátelé, takže za Kamala ručím. Je to ideální člověk, který by měl vést hejtmanství a za mě jednoznačně nejsilnější lídr ze všech kandidátek.“

„Vážím si toho. Vážně moc. Děkuji za tu důvěru. Ale na druhou stranu vím, jak moc je to zavazující. Volby se blíží a kandidáti hnutí musí být fungující tým odborníků a srdcařů, kteří ve volbách přesvědčí většinu voličů, že právě my jsme ti nejlepší, kteří by v současné době měli být ve vedení Plzeňského kraje," uvedl po zvolení Kamal Farhan.

Krajské volby proběhnou letos na podzim, v Plzeňském kraji se bude volit celkem 55 zastupitelů. Počet míst v krajském zastupitelstvu se zvýší ze současných 45 míst na 55. Důvodem je nárůst obyvatel, v Plzeňském kraji počet obyvatel již přesáhl 600 tisíc.

Jak potvrdil po sněmu krajský předseda Zarzycký, na kandidátní listině jsou i plzeňští starostové. V první dvacítce se tak objeví jména jako Ivana Bubeníčková, starostka MO Plzeň 1, David Procházka, starosta Trojky, starosta Doubravky Tomáš Soukup a také litický starosta Michal Hausner.

S volbami do krajských zastupitelstev proběhnou zároveň i volby do Senátu Parlamentu České republiky.

„Kandidáty na senátory za hnutí ANO jsou Petr Vanka a Jan Látka.Všichni delegáti včetně kandidátů na senátory byli dnes na sněmu jednomyslně schváleni,“ řekl Roman Zarzycký.

Petra Vanka, současný náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí, bude kandidovat za senátní obvod číslo 8 Rokycany. Tam je současným senátorem Pavel Karpíšek (ODS).

Jan Látka kandiduje za senátní obvod číslo 11 Domažlice. Ve funkci by mohl nahradit senátora Vladislava Vilímce (ODS).

 

foto: FCB Roman Zarzycký má rád Plzeň

 

Kamal Farhan je politik a lékař. V současné době poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Funkci poslance vykonává od roku 2017. Od roku 2023 je stínovým ministrem zdravotnictví.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT