Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Vintířova stezka v Plzeňském kraji nabízí desítky kilometrů pěšího putování

25.01.2022 12:10

Vydejte se Plzeňským krajem po pěší dálkové poutní stezce sv. Vintíře, provede vás významnými a nádhernými místy regionu. Cesta nabízející místa k rozjímání a duševní očistě propojuje Čechy a Bavorsko.

Vintir-52
Vintir-52Vintir-83Vintir-103Vintir-114Vintir-131Vintirova_stezka_2020Vintířova_lavička_Miroslav_Hrdýloga Vintirova stezkaloga Vintirova stezka2

Česko-bavorská Vintířova stezka je pěší dálková poutní stezka, která propojuje významná místa spjatá se středověkým poustevníkem a prvním obyvatelem Šumavy svatým Vintířem. Celkově je stezka rozdělena do 9 jednodenních etap, měří  162 km. Stezka má nové značení, na některých místech najdete i nové lavičky nebo herní prvky pro děti. Plzeňský kraj označil tuto historickou cestu spolu s bavorskými partnery.

 

loga Vintirova stezka2

Vintířova stezka vám postupně představí místa, kde žil středověký poustevník. To bylo na přelomu 10. a 11. století. Vychází z Vintířova domovského kláštera Niederalteich v Bavorsku a končí až v české Blatné. Velká část vede přes Plzeňský kraj. 

 

Trasa je značena cedulkami Klubu českých turistů s názvem Vintířova stezka a na území plzeňského regionu vede přes Prášily, Dobrou Vodu, Annín, Hartmanice, Sušici a Horažďovice.

Poznat můžete například horu Březník, kde měl Vintíř poustevnu. Trasa vás zavede do Dobré Vody, kde se nachází Vintířova studánka se zázračnou vodou nebo kostel sv. Vintíře s unikátním skleněným oltářem od výtvarnice Vladimíry Tesařové. Dalším jejím nádherným dílem je skleněná socha sedícího sv. Vintíře. která bude umístěna nedaleko kostela sv. Mouřence.

Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré vodě u Hartmanic je umístěna stálá expozice seznamující s osobností sv. Vintíře, jeho životem, významem a přesahem jeho odkazu do současnosti. Výstavu oživuje model poustevny s mnichem Vintířem, doplňuje ji dřevěná socha Vintíře či dotyková interaktivní tabule a drobné historické předměty.

Na páteřní trase Vintířovy stezky je vybudováno pro duchovní relaxaci pět symbolických míst „Zastav se poutníku“, kde jsou instalovány nové lavičky s informacemi popisující dějinné zajímavosti. Tato místa přibližují lidem přirozené činnosti poutníka, jako je spánek, odpočinek, jídlo, rozmluva a modlitba. U některých míst je vysázen historický druh jabloně coby charakteristický strom sv. Vintíře odkazující k jeho snahám o kolonizaci a zkulturnění regionu.

 

Vintířova_lavička_Miroslav_Hrdý

 

Součástí Vintířovy stezky je šest uzavřených výletních okruhů pro rodiny s dětmi. Tři z těchto okruhů jsou doplněny dětskými herními prvky, které zejména menším dětem přinesou vítané rozptýlení. Pokud jste s dětmi příznivci moderních technologií, můžete si pro čtyři okruhy pomocí chytrých telefonů stáhnout aplikaci Skryté příběhy (www.skrytepribehy.cz) a zábavnou formou objevovat příběhy ukryté v krajině.

Pro projekt Vintířovy stezky vznikl ucelený soubor materiálů a to přehledová mapa, etapový průvodce pro celou stezku, letáky k  výletním okruhům a populárně-naučná brožura.

 

 

Foto a video: Plzeňský kraj

 

loga Vintirova stezka

 

„Projekt Vintířova stezka je spolufinancován Programem přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 -2020, číslo projektu 255“.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT