Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Havárie potrubí může zakalit vodu i v okolí! Máme fotky

04.02.2014 8:03

Díky mírné zimě sice plzeňská vodárna neřeší žádnou kalamitu havárií potrubí, přesto se lidé v Plzni aktuálně setkávají se zakalenou vodou. Jak v takovém případě postupovat? QAP.CZ přináší rady!

Kalná voda.

Letošní zima je nadprůměrně teplá a kromě silničářů, kteří ušetří, si můžou mnout ruce také vodárny. Konkrétně v Plzni je havárií potrubí díky teplému počasí podstatně méně než v uplynulých letech. Přesto se v poslední době lidem v Plzni stává, že jim z kohoutků teče zakalená voda.

Mrazivé teploty se každou zimu podepíšou na desítkách havárií vodovodních potrubí. Letos je ale zima mírná a žádné velké mrazy zatím neudeřily. "Na zimní měsíce je opravdu poměrně klidné období. Momentálně neevidujeme zvýšený počet havárií," řekla QAPu mluvčí vodárny Kateřina Chmelíčková s tím, že průměrně dojde ke dvěma až třem drobnějším problémům denně. 

Přesto lidé v Plzni v poslední době zaznamenali, že jim z kohoutků sem tam zakalená voda teče. "Havárie může zakalit vodu i v okolí," říká mluvčí společnosti.

Jak postupovat, když vám z kohoutků teče kalná voda? Nechat odtéct a volat dispečink vodáren.

V případě, že už ke komplikacím dojde, je nejlepší ověřit si, zda skutečně v okolí vašeho bydliště nedošlo k havárii. Vodárny mají na svém webu aplikaci, která ukazuje aktuální stav na území města. Podrobnou mapu, která ukazuje kromě havárií také odstávky vody a další problémy, najdete zde.

"V případě, že je voda zakalená, je takovou první pomocí zkusit nechat vodu odtéct," radí Kateřina Chmelíčková. Pokud je ale znečištění velké, je nejlepší rovnou volat dispečink vodárny. "V takovém případě je samozřejmě dobré zavolat. Jednak se to může rychle vyřešit a mnohdy je to i pro nás informace, že k nějakým problémům dochází. Na místo pak vyjedou naši zaměstnanci a provedou odkalení," dodává mluvčí.

Na Slovanech tekla kalná voda několik hodin! Odkalení to napravilo během několika okamžiků...

O problémech s vodou ví své obyvatelé v Plzni na Slovanech, kterým z kohoutků tekla kalná voda několik hodin během pondělního odpoledne. "Už asi po poledni jsem to pustil a bylo to úplně oranžový," potvrdil QAPu majitel bytu v jednom z paneláků ve Chválenické ulici.

"Já jsem na vodárny nakonec volala. Ta voda byla vážně až úplně hnědá, jako kdybyste si natočili kafe. Když jsem zavolala, tak mi řekli, že žádná havárie není hlášená, ale byli tady skoro hned a odpustili tu vodu," potvrdila další z obyvatelek domu.

Právě odkalení může někdy vypadat jako samotná havárie. Laicky řečeno, pracovníci vodáren z nejbližšího hydrantu upustí vodu hadicí tak, aby se průtok vody v potrubí pročistil.

Kontakty při haváriích a potížích s vodou v Plzni:

zákaznická linka                            377 413 222

Hlášení poruch (nepřetržitá služba):
dispečink vodovodní sítě               377 413 444
dispečink kanalizační sítě              377 413 666

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte