QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Voda v Plzni bude bez pesticidů. Rekonstrukce úpravny vody je hotová

30.09.2015 7:02

Plzeň dokončila rozsáhlou modernizaci a rekonstrukci úpravny vody na Homolce na Slovanech za víc jak miliardu. Úpravna je už ve zkušebním provozu.

FOTO_MMP_Martin Pecuch (1)
FOTO_MMP_Martin Pecuch (1)FOTO_MMP_Martin Pecuch (2)FOTO_MMP_Martin Pecuch (3)FOTO_MMP_Martin Pecuch (4)

Rozsáhlá rekonstrukce úpravny odstartovala v Plzni v podstatě přesně před dvěma lety. Na konci září roku 2013 se slavnostně obří opravy za víc jak miliardu spustily. Bylo to takzvaně za pět minut dvanáct. Kvůli výskytu pesticidů ve vodě měla Plzeň udělenou výjimku.

Modernizace úpravny vody na Homolce vyšla na víc jak miliardu. Paradoxně obří stavbu nikco z kolemjdoucích u areálu ani nezpozoruje. Vše se totiž odehrálo v podzemí. Plzeňanům nicméně akce zajistí kvalitní pitnou vodu bez pesticidů. "Co se týká projektu úpravny vody, byl jedním z impulzů rekonstrukce příležitostný výskyt stále účinnějších a nevyzpytatelnějších pesticidů i léčiv ve vodě odebírané z řeky Úhlavy a určené pro úpravu na pitnou vodu. Jinak řečeno, změna charakteru nečistot v surové vodě si vyžádala adekvátní obměnu procesu její úpravy," říká k podnětům k akci mluvčí města Eva Barborková.

V současné době je úpravna v podstatě dokončená a najela do zkušebního provozu. Kolaudace je v plánu v březnu 2016. V oblasti vodohospodářské infrastruktury město Plzeň za finanční podpory Evropské unie už zrealizovalo projekty za několik miliard korun.

"V přepočtu na obyvatele patříme v České republice v oblasti čerpání peněz na vodohospodářské projekty mezi nejúspěšnější města. Připraveno máme ještě několik projektů, jako je například vybudování retenční nádrže při západním okruhu, ale ty největší akce již máme v tomto směru za sebou,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Kvalita vody v Plzni neutrpěla ani v průběhu rekonstrukce...

Modernizace úpravny v sobě zahrnovala jednotlivé složité procesy, výsledek podle expertů ovšem stojí za to a úpravna teď disponuje skutečně špičkovou technologií. "Součástí modernizace úpravny je doplnění technologického procesu o filtraci přes granulované aktivní uhlí,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Podle provozního ředitele Vodárny Plzeň Jana Kretka se jedná o technologii, která již byla na plzeňské úpravně používána, nicméně její rozsah nebyl dostačující pro veškerou upravovanou vodu. "Pro její plnohodnotné začlenění bylo nutné omezit filtrační plochu pískových rychlofiltrů, přebudovat ozonační nádrže na čerpací jímky a proces zkompletovat dalším přečerpáváním vody."

Rekonstrukce přinesla zároveň vylepšení procesu ozonizace. Zaveden je nový způsob mísení ozonu s vodou, jako zdroj pro výrobu ozonu nyní slouží technický kyslík. "Do třetice největších přínosů patří zefektivnění kalového hospodářství, kdy se část technologické vody vrací zpět do procesu bez negativního vlivu na kvalitu. Technickou libůstkou je osazení UV záření, které umožní využít na dezinfekci vody i fyzikální princip,“ dodal Jan Kretek s tím, že veškeré úpravy probíhaly za stálého provozu výroby pitné vody.

FOTO: Magistrát města Plzně, Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT