QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vodní záchranáři na Hracholuskách mají nový člun - FOTKY

24.06.2016 13:01

Sezóna vodním záchranářům na Hracholuskách začíná tradičně se startem prázdnin. Letos bude pro ně práce ale konečně o něco snazší, od kraje dostali nový člun. Čtěte podrobnosti.

qap (2)
nový člun záchranáři (2)nový člun záchranáři (1)qap (1)qap (2)qap (3)

Vodní záchranná služba v jedné z nejvytíženějších rekreačních oblastí v kraji vyjíždí každou sezónu k desítkám případů. Nejčastěji se jedná o nejrůznější zranění, ale i kolapsové stavy a podobně. V mnoha případech je to v souvislosti s alkoholem. Záchranáři nemají vůbec snadnou práci, službu přitom poskytují bez nároku na honorář.

Velkým problémem v posledních letech se navíc stal havarijní stav motorového zásahového člunu. tento problém ovšem před letošní letní sezónou mohou záchranáři škrtnout. Od Plzeňského kraje totiž dostali zbrusu nový člun za 850 tisíc. Slavnostní předání plavidla se uskutečnilo na náměstí Republiky v Plzni.

"Nové plavidlo bude sloužit jako náhrada za nefunkční staré záchranné plavidlo, které se na konci loňské sezóny porouchalo tak, že je neopravitelné. Nové plavidlo má jednu velkou přednost, a to, že je díky výklopné přední části schopno převážet i osoby na invalidním vozíku,“ vysvětluje Pavel Barák, člen prezidia VZS a velitel záchranného odřadu Plzeňského kraje.

"Záchrana lidského života stojí vždy na prvním místě a věřím, že nové plavidlo přispěje na Hracholuské přehradě k rychlejší zdravotní péči. Vodní záchranáři pracují bez nároku na mzdu a vychovávají mladou generaci, za to jim patří poděkování. Přeji všem, aby jejich zásahy měly vždy šťastný konec,“ dodává Rŕadní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. Při slavnostním předání požehnal novému plavidlu také generální vikář z Plzeňského biskupství.

Působení vodní záchranné služby na Hracholuskách bylo po dlouhých dvanácti letech obnovené v roce 2010. Nejvíc zásahů mají během léta záchranáři tradičně v Trans kempu, na Radosti nebo v kempu Keramika. "Jedná se především o poranění při sportu nebo poranění po požití návykových látek, nejčastěji jde o alkohol. Také musí záchranáři často vyjíždět k místním chatařům s náhlými zdravotními potížemi," dodává Eva Mertlové z krajského úřadu s tím, že v loňském roce vyjížděli záchranáři na Hracholuskách k celkem bezmála stovce případů.

FOTO: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT