Vyšla nová kniha o proměnách Dýšiny na prestižní golfový resort. Jaká je?

24.07.2017 13:16

"Dýšina a golf v proměnách času", tak se jmenuje nová kniha, na které pod vedením Ivana Hlaváčka spolupracovali další autoři. Knihu jsme pro vás přečetli. Jaká je?

IMG_7768
IMG_7768IMG_7779IMG_7789IMG_7776IMG_7793IMG_7797IMG_7798IMG_7802IMG_7805IMG_7818

Po přečtení si řeknete, že stojí opravdu za to. Nová kniha Dýšina a golf v proměnách času se totiž hodně zajímavě věnuje proměnám kdysi nezvhledného prostředí kolem Dýšiny, které bylo poznamenáno hlavně těžbou železné rudy. Vznik knihy inicioval Ivan Hlaváček z Greensgate Golf & Leisure Resort Dýšina.

Kniha má téměř dvě stovky stránek, je doplněna zajímavými fotografiemi nejen současnými, ale i historickými. Navíc obsahuje kompletní letecké fotografie ze stavby golfového resortu kolem Dýšiny.

Knížka je zajímavá i pro toho, kdo zrovna neholduje golfu. První část je totiž kompletně věnována oblasti Dýšiny, upozorňuje na přírodní krásy Dýšiny za první republiky i na devastaci jejího okolí v dobách těžby. Autoři sem zařadili i kapitolu "Dýšinu osvobodil Patton" nebo kapitolu věnující se blízké Nové Huťi, která bývala původně hamernickou osadou.

IMG_7779

Dobové fotografie připomínají slávu Nové Huťě jako výletního místa. Víte, že kdysi dokonce v Nové Huťi probíhaly závody ve skocích na lyžích? I to se v knize dozvíte. A můžete si prohlédnout i fotografii z první poloviny 20. století, kdy místní v létě skokanský můstek pokryli slámou a trénovali skoky na lyžích, nebo plakát z roku 1940, který zve na veřejný závod ve skocích na lyžích.

Možná jste si už někdy kladli otázku, co dříve bylo v budově, která nyní tvoří hlavní zázemí golfového resortu na Dýšině. I to se v knize dozvíte. Samozřejmě nechybí dobové fotografie i dokumentace, jak místo vypadalo před rekonstrukcí.. zkrátka jedna zajímavost za druhou.

IMG_7805

Tak na závěr snad už jen informace, kde knihu seženete. Udělejte si výlet do Dýšiny, na recepci Greensgate Golf & Leisure Resort Dýšina si knihu můžete zakoupit.

To, že kniha opravdu nevznikala horkou jehlou, je vidět i na čase, který autor Ivan Hlaváček její tvorbě věnoval. „Pracoval jsem na ní tři roky intenzivně, spolupracoval jsem s pamětníky, s celou řadou organizací jako je Okrašlovací spolek Nová Huť, Archivem města Plzně a podobně.“

 

Jak kniha vznikla nám prozradil incicátor a autor Ivan Hlaváček...

„Lidé, když přijdou na Dýšinou, ať už Češi nebo cizinci, tak se ptají, jak to tam dříve bylo. Že jsou zde už vysoké a vzrotslé stromy. Také se ptají, co vlastně bylo v té sýpce. Každý říká něco jiného. Tak jsem si říkal, že to zjistím," vysvětluje Ivan Hlaváček.

Jedním z důvodů bylo ale i to, že oblast dříve bývala opravdu krásným výletním místem. A tak se v knize dočtete, kteří slavní továrníci zde měli vily a letní sídla a kdo sem jezdil na rekreaci. „To vše se ale komunismem zrušilo, byl tu dým a prach, nikdo sem nejezdil,“ připomíná autor a upozorňuje i na fakt vzniku Ejpovického jezera. "Málokdo ví, že tam kdysi lidé normálně žili, byly tam stavení."

I to nejlépe ukazují fotografie v knize zachycující krajinu v průběhu času, v roce 1930 malebné údolíčko s mlýnem, v roce 1969 bezútěšný stav krajiny a o pár let později už zcela zatopený lom. Při pohledu na dnešní krajinu už je stav úplně jiný, možná i touto knihou si uvědomíme, že krása se sem znovu vrací...

 

 

Dýšina a golf v proměnách času

Kniha provází čtenáře historií Dýšiny,

jejího okolí i samotného golfového hřiště.

Měla by být přínosem pro nastupující generaci,

která už nepamatuje dobu, kdy v těchto místech

kouřily železárenské komíny. 

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24